Utorak, 19 Veljača 2013 11:23

Prosvjed koji su veliki mediji prešutjeli

Više od 3000 ljudi prosvjedovalo je danas poslijepodne u središtu Zagreba i još nekoliko hrvatskih gradova protiv rasprodaje javnih dobara i prirodnih resursa u Hrvatskoj. Prosvjedne šetnje su protekle mirno i dostojanstveno, a organizirale su ih građanske inicijative Occupy Croatia i Anonymous.

 Većinom mlađi prosvjednici okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića i nakon 17 sati uputili gradom uzvikujući parolu "Svi na ulice!".


Policija ih je spriječila u pokušaju dolaska na Trg svetog Marka te su potom kolonu usmjerili prema zgradi Hrvatske narodne banke. Prosvjedovali su i ispred sjedišta političkih stranaka HDZ i SDP, uzvikujući "Izdaja" i "Lopovi, lopovi".

 

Ispred sjedišta HDZ-a je policija nasilno privela jednog prosvjednika, prema tvrdnji prosvjednika bez ozbiljnog povoda.


Valja naglasiti da su prosvjedi u istoj organizaciji održani u još desetak gradova u Hrvatskoj, uz znatno slabiji odaziv građana.


Većina velikih medija u Hrvatskoj prosvjed nije niti najavila, niti je izvjestila o njegovom tijeku. Izvještaji su ipak dostupni zahvaljujući ponajprije trudu samih prosvjednika i nekolicine nezavisnih malih medija.

 

Isti medijski pristup prisutan je i u slučaju građanske inicijative "Referendumski ustanak", o kojem se glas širi uglavnom "na mala zvona", čak i nakon trećeg dana od početka prikupljanja potpisa za pokretanje referenduma za bolji život svih stanovnika Hrvatske.

Video sadržaj

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal