Subota, 13 Travanj 2013 14:33

Procurili rezultati brižno čuvane SDP-ove ankete

Iako dubrovački SDP krije anketu koju je središnjica provela pošli i ovaj tjedan na području Dubrovnika, podaci su ipak 'procurili' u javnost. Kada se vide rezultati nije čudo što esdepeovci ne žele pričati o njoj iako je, može se čuti, rađena na velikom uzorku od strane respektabilne agencije za ispitivanje javnog mijenja.

Kako neslužbeno saznajemo, njihov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja i dalje ima poprilično loš prolaz ali ono što ih najviše boli jest pad liste za Gradsko vijeće.

 

Iako je SDP u dosadašnjim anketama imao prednost nad ostalim strankama ova anketa pokazuje da je politički primat u Dubrovniku preuzeo HDZ. Sa koalicijskim partnerima, HSP dr. Ante Starčević i HSLS-om da su sada izbori osvojio bi 21,3 posto glasova dok bi SDP dobio 20 posto. Treća snaga u novom sazivu Gradskog vijeća bili bi Hrvatski laburisti-stranka rada koja bi osvojila 13,6 posto, a Dubrovačkom demokratskom saboru i HNS-u koji je u koaliciji sa HSU-om, anketari daju realnu mogućnost prelaska izbornog praga obzirom da je 13,5 posto birača još uvijek neodlučno. Aktualni gradonačelnik Andro Vlahušić u prvom krugu sigurno pobjeđuje iako polovina građana drži kako u protekle četiri godine nije ispunio njihova očekivanja. Od razočaranih, gotovo polovica su Vlahušićevi birači iz 2009. godine. Trećina građana dosadašnji rad dubrovačkog gradonačelnika ocjenjuje s ocjenom 3. Vlahušićev gradonačelnički mandat bolje su ocijenili njegovi birači, kao i birači HNS-a te DDS-a, odnosno bivše Nezavisne liste Pera Vićana.

 

Unatoč lošem dojmu koji je Vlahušić kao gradonačelnik u protekle četiri godine ostavio kod građana, prema ovoj anketi i dalje ima prednost pred HDZ-ovcem Teom Andrićem koji je izbio na drugo mjesto te prestigao kandidata laburista Matka Bupića. SDP-ovac Niko Šalja prema ovom ispitivanju javnog mijenja završio je na četvrtom mjestu. No u sažetku ankete ističe se kako za Šalju, Andrića i Bupića dio građana još nije čuo tako da imaju mogućnost rasta pa je borba za ulazak u drugi izborni krug još uvijek neizvjesna. U drugom krugu Vlahušić bi u ovom trenutku pobijedio i Tea Andrića i Nika Šalju, a ukoliko bi se dogodio sraz između Šalje i Andrića, prednost ima esdepeov kandidat za gradonačelnika. Naravno rezultati ankete su jedno, a realan rezultat ovisiti će broju birača koji 19. svibnja izaći na birališta. U anketi se navodi da je interes za lokalne izbore u Dubrovniku jako velik, no kako će stvarna izlaznost biti vjerojatno niža.

 

Loš rezultat koji je polučila SDP-ova lista kao i gradonačelnički kandidat Niko Šalja u ovoj anketi dodatno je zakomplicirala situaciju unutar gradske stranačke organizacije. Naime, unutarstranački sukobi koji se 'podgrijavaju' još od izlaska iz Gradskog vijeća zbog neslaganja sa odnosima koji stranka ima sa nositeljem tadašnje Nezavisne liste Perom Vićanom, u srijedu su se, na sastanku Gradskog odbora ponovo 'rasplamsali'. Ulje na 'vatru' dodala je odbijenica Hrvatske stranke umirovljenika i njihov izbor da podršku kroz koaliciju umjesto SDP-u daju HNS-u. U potrazi za novim koalicijskim partnerom, a obzirom da je sve što vrijedi već rasprodano, u SDP-u razmišljaju da partnerstvo ponude dubrovačkim Bošnjacima, piše Slobodna Dalmacija.

 

Kako se može čuti u kuloarima, sastanak gradskog odbora u srijedu bio je najblaže rečeno buran. Razlog su kandidati za SDP-ovu listu za Gradsko vijeće i nositelj liste. Predsjednica ogranka Olga Muratti drži kako bi upravo ona morala biti nositelj liste jer ima prednost obzirom da je protekle četiri godine bila na čelu Gradskog vijeća. Muratti u tome ima podršku djela gradskog odbora na čelu sa Božom Memedom koji je podupiru i u zahtjevu da na listi ne mogu biti buntovnici, bivši gradski vijećnici Joško Mikulić, Ana Miličić Kordić i Mladen Gojun te Marija Kisić Kamić koja je kao predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra podržavala bivšeg ravnatelja Pera Šišu. Muratti ovaj put želi biti sigurna da je njezini gradski vijećnici neće napustiti.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal