Subota, 19 Siječanj 2013 22:28

Poziv dobročiniteljima: Neda Roso moli za pomoć - požar joj sve progutao

Starica Neda Roso iz Potomja koja je nedavno u požaru sve izgubila, nema od čega živjeti. Kako smo već pisali, požar je progutao njezinu trošnu kuću u starom dijelu mjesta, sve je izgorjelo, odjeća i pokućstvo. Izgorjelo je sva Nedina sirotinja, od krova do poda, a kako kuća nije imala betonske ploče, nego drveno potkrovlje i grede, od nje nije ništa ostalo.

 Priskočili susjedi

Nedi je ostalo samo ono što je imala na sebi, pa su u pomoć priskočili susjedi, koji su joj donijeli nešto odjeće i pokrivača, a pripomogla je i Općina Orebić te Mjesni odbor Potomja. Sada je Neda smještena u jednoj derutnoj kućici pokraj njezine izgorene jer se, kako kaže, ne želi maknuti iz svoga dvorišta.

Općina joj je kupila štednjak na koji se može grijati i nešto skuhati, ali krov prokišnjava pa joj je nužno potrebna pomoć. Sve je dobro došlo, od novca do građevinskog materijala, kako bi joj se popravio privremeni dom, dok se njezina kuća ne obnovi. Neda živi sama, nema rodbine, nikada se nije udavala.

 

U Potomje je stigla davno iz okolice Vrgorca. Nadničarila je po vinogradima te je tako stekla skromnu kućicu bez koje je ostala u sedamdesetoj godini. Jedina imovina i utjeha su joj stado koza koje svakodnevno izgoni na pašu. Nema nikakvih stalnih prihoda, jedino nešto zaradi kada proda kozliće.  

- Ima koze, koje joj daju snagu. Počele su se koziti pa se njima bavi kako bi zaboravila na svoje jade, rekao nam je Božo Prnić, jedan od susjeda koji joj svakodnevno pomaže.

 

Strah od doma

Neda se najviše boji da je socijalna služba ne bi odvela u neki dom za starije i nemoćne pa stoga ne želi napuštati ruševinu svoje kuće. Ona je navikla ovdje živjeti, uz svoje koze, i jedino što joj treba jest da joj se popravi kuća. Tako se već priprema akcija za pomoć, u kojoj će, uz susjede, sudjelovati i Općina Orebić. Stanovnici Potomja pozivaju ljude dobre volje iz čitave Dubrovačko-neretvanske županije, pa i šire, da pomognu Nedi, a svaka pomoć je dobro došla.

 

Račun

Račun za pomoć Nedi Roso:
- OTP banka 2407000-1500315688
- za doznake iz inozemstva iban:
hr6224070001500315688,bic:otpvhr2x

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal