Ponedjeljak, 14 Siječanj 2013 22:10

Posjet Milanovića Beogradu rezultat utjecaja EU

Posjet predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića Srbiji rezulatat je utjecaja Europske Unije, a ne iskrene želje jedne i druge strane, ali je značajan za daljnji razvoj odnosa dviju država, ocijenili su u petak analitičari u Beogradu u povodu susreta predsjednika vlada Srbije i Hrvatske u srijedu, kako prenosi HINA.

Nekadašnji srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević prokomentirao je posjet Milanovića kao 'zatopljavanje' među dviju državama od kojega u ovome razdoblju odnosa ne treba previše očekivati.

 

- Još će desetljeće ili dva odnosi (Srbije i Hrvatske) prolaziti kroz fazu toplo-hladno, ovisno o političkim događajima - ocijenio je Pribićević u izjavi agenciji Tanjug.

 

Pribićević drži da treba još dosta vremena dok Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske, jer prema njegovim riječima "danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Bruxellesu" i zbog toga je velikoj mjeri zapostavljena njihova suradnja.

 

- I ova dostignuta razina u većoj je mjeri rezultat pristiska EU, nego iskrene želje bilo s jedne ili druge strane - dodao je Pribićević.

 

Istodobno, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu i nekadašnji veleposlanik u Parizu Predrag Simić vjeruje da posjet predsjednika hrvatske vlade Srbiji znači kraj polugodišnjem zahlađenju odnosa, započetog nakon izbora u Srbiji sredinom 2012. godine.

 

- Zamrznuti odnosi nisu imali podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova, već u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim osobama - rekao je Simić.

 

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić potvrdio je da će glavne teme razgovora s Milanovićem biti suradnja u susjedstvu, te suradnja Beograda i Zagreba i potpora na putu europskih integracija, izvjestila je u večernjem dnevniku Radio-televizija Srbije.

 

Milanović će u srijedu u Beogradu razgovarati samo s Dačićem, a posjet Srbiji bit će realiziran na prijedlog hrvatskog premijera, izvjestila je srbijanska državna televizija.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal