Petak, 19 Srpanj 2013 15:35

Od Europske unije najviše će profitirati Zagreb

Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji otvorit će jedinicama lokalne i regionalne uprave nove prilike za financiranje, od čega bi posebno trebao profitirati Grad Zagreb, objavila je u svom komentaru agencija Moody's.

U dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a od 2014. do 2020. Hrvatska bi kao zemlja članica iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova mogla primiti ukupno 13,7 milijardi eura, napominju u agenciji.

 

Očekuje se da će najveći primatelj sredstava biti Grad Zagreb, navodi se u komentaru te se dodaje kako je važeći rejting agencije za Grad Zagreb 'Ba1' (spekulativna razina), uz negativnu prognozu.

 

Također, ističu kako će povećanje raspoloživih sredstava iz europskih fondova poduprijeti nastojanja tijela regionalne i lokalne uprave u Hrvatskoj da prošire infrastrukturu i potiču gospodarski rast na lokalnoj razini te će u konačnici ojačati i njihovu prihodovnu bazu. Ujedno će smanjiti potrebu za izdavanjem dužničkih papira radi financiranja ulaganja, napominju.

 

Dodatno će novac iz europskih fondova potaknuti tijela lokalne i regionalne uprave da poboljšaju svoju sposobnost pripreme, planiranja i realizacije složenih, višegodišnjih investicijskih projekata i korištenje odobrenih sredstava, zaključuju u Moody's-u, prenosi HRT.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2020 Podstrana portal