Petak, 07 Lipanj 2013 15:51

Nijemci krenuli u bitku protiv HEP-a: Naša struja bit će jeftinija!

Objavivši ulazak na hrvatsko tržište prodaje električne energije, njemački energetski div 'RWE' najavio je da će do kraja ovog mjeseca ponuditi cijene za građane koje će biti niže od HEP-ovih, prenosi Slobodna Dalmacija.

Cijenik se, prema riječima Miroslava Kulle, glavnog operativnog direktora RWE-a za Hrvatsku, trenutno radi s ciljem da opskrba bude jeftinija, ali i sigurna.

 

- Koliko ćemo biti jeftiniji? To ovisi od kupca do kupca, sigurno je da se može raditi o jedan do deset posto nižim cijenama od one koje potrošači u gospodarstvu plaćaju sada – poručio je Zoran Miliša, prvi suradnik RWE-a u Hrvatskoj. Miliša je direktor tvrtke 'Energija2 Sustavi', koju je ovih dana 'RWE' kupio i preko koje će prodavati električnu energiju u Hrvatskoj.

 

- Poteškoću kod određivanja cijene predstavlja i činjenica da je vrlo teško reći kolika je cijena električne energije u Hrvatskoj u ovom trenutku. U svakom slučaju, prelazak na novog dobavljača električne energije za kućanstva neće iziskivati dodatne troškove, promjene brojila ili tome slično – upozorio je Miliša, čija tvrtka trenutno drži 0,5 posto domaćeg tržišta električnom energijom.

 

Ostalo drži HEP. Plan je 'RWE'-a da u narednom razdoblju 'Energija2 Sustavi', koja trenutno ne opskrbljuje kućanstva već samo poduzeća, osvoji oko deset posto tržišta.

 

- Naša je šansa činjenica da Hrvatska uvozi 30 posto svojih godišnjih potreba za električnom energijom. Taj manjak država kupuje na burzama. Budući da RWE ima vlastitu proizvodnju moći ćemo imati konkurentne cijene i sigurne izvore električne energije – ocijenio je Miliša.

 

Njemačka kompanija na hrvatskom tržištu prisutna je od 1996. kada je ušla u partnerstvo sa HEP-om u izgradnji termoelektrane 'Plomin 2'. Partneri su imali preliminarne dogovore o izgradnji 'Plomina 3', no Nijemci su se povukli iz posla.

 

Na pitanje da će RWE ući u nove slične projekte, odnosno graditi vlastite elektrane u Hrvatskoj, Miroslav Kulla kazao je kako će se zasad ograničiti na prodaju energije koja je proizvedena u Njemačkoj.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal