Utorak, 26 Ožujak 2013 18:14

Nema više zarade na "skupljanju boca"

Na okruglom stolu na temu 'Sustav upravljanja ambalažnim otpadom' zaključeno je kako dosadašnji sustav prikupljanja ambalažnog otpada nije održiv te da se uvodi novi model. Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Mario Obrdalj najavio je kako novi zakon predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom. Objasnio je kako su recovery organizacije tvrtke proizvođača koji stavljaju na tržište proizvode od kojih nastaje otpad.

 'Odgovornost za skupljanje i zbrinjavanje takvog otpada pripada onima koji ga i proizvode. Dakle, proizvođač takvog otpada mora platiti i njegovo zbrinjavanje', poručio je pomoćnik ministra Obrdalj.

 

Najavio je i nove pravilnike koji reguliraju problematiku ambalažnog otpada, a njihov smisao je jednostavnije gospodarenje otpadom, pri čemu je istaknuo da su naši zakoni i pravilnici o upravljanju otpadom u skladu s uredbama Europske komisije. Također je istaknuo da je Hrvatska 'još 2010. ispunila direktivu od 55 posto ambalažnog otpada' koji se reciklira. 'U međuvremenu, i direktive su se promijenile tako da će novi pravilnik biti usklađen s novim direktivama', rekao je i dodao da će on pojeftiniti sadašnji sustav upravljanja otpadom i racionalizirati ga.

 

Savjetnik vlada jugoistočne Europe za okoliš Radovan Tavzes rekao je da će nove uredbe Europske komisije istaknuti odgovornost za odlaganje amablažnog otpada te proizvođača. U vezi s upravljanjem otpadom, ta odgovornost bit će i 'za zbrinjavanje i plaćanje zbrinjavanja takvog otpada'. Europska komisija do 2020. godine namjerava uspostaviti takav sustav podijeljene odgovornosti koji bi rasteretio komunalne službe, a odgovornost za odlaganje takvog otpada djelomično bi se prenijela na proizvođače, istaknuo je.

 

Prijedlog Zakona je dovršen i upućen Europskoj komisiji na usklađivanje sa zakonima EU-a. Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy naglasila je kako 'trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan, neučinkovit je, duboko koruptivan i kao takav neodrživ', a da ga treba ukinuti, složila se i Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

 

'Treba to učiniti makar i pod cijenu ukidanja sustava depozita i rješavanja socijalnih pitanja na drugi način', izjavila je Matešić. Istaknuto je kako po sadašnjem modelu 70 posto ambalaže vraćaju oni koji su je i kupili, dok ostatak prikupi dio građana koji preživljava sakupljajući ambalažni otpad, piše tportal.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal