Četvrtak, 11 Travanj 2013 21:39

Ne ide na posao, a država ga plaća 8000 kuna

Možete li zamisliti da četiri godine, iako u punoj snazi, sjedite kod kuće, ne radite i ne dolazite na posao, a svakog mjeseca od države primate oko 8000 kuna "plaće"?! Štoviše i napredujete!

Ma što vi mislili o tome, nije riječ o fikciji, nego o stvarnom, istinitom slučaju u kojemu je glavni lik Goran Vlahov, djelatnik odnedavno ukinute Ispostave Carinarnice Šibenik (pripojena splitskoj), koji je zbog diskriminacije i mobinga 2009. godine tužio poslodavca (Carinsku upravu, dakle državu).

 

Unaprijeđen u inspektora

 

Spor traje već pune četiri godine, a kako nema opasnosti od zastare dok god se postupak vodi, teoretski je moguće da kod kuće Vlahov dočeka i mirovinu! Treba se samo strpjeti još 12 godina.

 

U međuvremenu, Vlahov kaže: "Državu koja me diskriminira ja sam do pravomoćnog rješenja spora suspendirao od sebe." U duhu zakona koji kaže da ima pravo prekinuti rad dok mu se ne osigura odgovarajuća zaštita od diskriminiranja (motiviranog njegovim sindikalnim radom), a poslodavac mu je nije osigurao. Pa je Vlahov, koristeći ingeniozne zakonske "praznine", odlučio plaću primati kod kuće umjesto u Carinarnici.

 

Zbog toga, žali se, nije nimalo sretan, jer "vi nemate pojma kako je to ne raditi". Mnogi u ovoj državi to itekako znaju, ali, za razliku od šibenskog carinika, ne primaju ni lipe, često i kad rade. A on je lani, štoviše, dobio i rješenje o unaprjeđenju iz statusa carinika 2. u status višeg inspektora.

 

No, problem je što to radno mjesto više ne postoji jer je u međuvremenu, zbog reorganizacije i racionalizacije sustava, Carinarnica Šibenik ukinuta kao samostalan subjekt te pripojena splitskoj! Pa bi Vlahov morao na nižerangirano radno mjesto zbog promijenjenih zakonskih okolnosti, a to je, tvrdi, nezakonito. Zato radije sjedi kod kuće jer to mu je ionako plaćeno. Privilegij je to rada u državnoj upravi, koja ne samo da je spomenuti apsurd omogućila zakonom, nego ne pokazuje ni namjeru da ispravi takvu iracionalnost.

 

Vlahov se više puta pokušavao nagoditi s poslodavcem, ali bez uspjeha. O svemu je, veli, pisao svim ministrima financija i uprave, svim predsjednicima Vlade, ali nitko nije reagirao. Pa vi recite da je u ovoj državi kriza!? Ili, možda baš zbog takvog paradoksalnog sustava i ponašanja i jest...

 

Promotivna konferencija

 

Proteklih je godina napisao, kako tvrdi, stotinjak žalbi, od kojih možda samo dvije, ističe, nisu uvažene u drugom stupnju. U slučaju da izgubi spor nema posljedica, vraća se na posao na koji ga rasporedi poslodavac. Ako spor dobije, jedna od posljedica za poslodavca je javna objava presude, a time i priznanje pogreške.

 

Razmišljao je i o tome da dade otkaz, da potraži drugi posao, ali u ruke mu je dospjela jedna zanimljiva brošura s nekog od seminara za djelatnike državne uprave u kojoj se opisuje upravo primjer diskriminacije na poslu. Poslužila mu je kao temelj, naputak za podizanje tužbe.

 

Iako ne radi, Vlahov se i dalje brine o svojim kolegama carinicima, pa je upravo osnovao (s još desetak kolega) novi, nacionalni sindikat carinika (četvrti) kojemu je sjedište u Šibeniku, a on je predsjednik.

 

Svoju nastupnu (promotivnu) konferenciju za novinare sazvao je radi zaštite prava zaposlenika Carinske uprave koje poslodavac protuzakonito tjera (prisiljava) na polaganje stručnog ispita, sve samo zato da bi netko, revoltirano je rekao Vlahov, u Ministarstvu uprave dobio honorar od 500 kuna!

 

Zakon je, tvrdi novi sindikalni čelnik, 2006. godine jasno definirao da stručni ispit polažu samo oni koji su završili probni rad, a ne djelatnici koji su tu već godinama. Poslodavac sustavno krši zakon, pa u Carinarnici Šibenik od 60 zaposlenih tu obvezu navodno ima 12 ljudi, ili 20 posto, što bi na razini Carinske uprave s 3500 djelatnika značilo da na stručni ispit mora izići 700 ljudi! Zamislite koliko ih je u cijeloj državnoj upravi, na tisuće... I koliki je to trošak.

 

Prvi put ispit plaća poslodavac, ali ako ne položite, drugi put plaćate sami. A među ispitivačima sjede ljudi iz Ministarstva i Carinske uprave. Pa vi sami zaključite čiji je to interes!?

 

Slobodna Dalmacija

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal