Četvrtak, 24 Siječanj 2013 16:21

Na ministrov stol stiže popis: generali s 18.000 kn mirovine bit će prijavljeni DORH-u

Iz Ministarstva za pitanja boraca Federacije BiH u Ministarstvo branitelja stiže popis svih hrvatskih branitelja koji primaju mirovine u Bosni i Hercegovini. Popis će se pregledati, a za sve one za koje se utvrdi da primaju dvije mirovine za isto razdoblje provedeno u ratu, dokumentacija će biti proslijeđena nadležnim istražnim organima – kazao nam je Predrag Matić Fred, ministar branitelja. Djelatnici Hrvatskog mirovinskog zavoda utvrđivat će je li riječ o osobama koje imaju mirovinu s iste činjenične osnove u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.
Matić je dalje objasnio da postoje i oni koji legalno primaju dvije mirovine, što znači da će suci u konačnici pravomoćnim presudama odvojiti žito od kukolja.

– To vam je isto kao kad netko odradi dio staža u jednoj, a dio u drugoj državi, pa ga svaka plaća za razdoblje u kojem je radio na njezinu teritoriju. No, za one za koje utvrdimo da primaju dvije mirovine za isto vremensko razdoblje, a nisu mogli u isto vrijeme biti na dva mjesta, te ćemo dokaze proslijediti za to nadležnim institucijama – naglasio je Matić i dodao da mu je drago što je javnost konačno shvatila da Ministarstvo branitelja nije jedina adresa na kojoj se ispravljaju sve nepravde vezane uz lažne invalide i lažne branitelje.

 

Progon vještica

– Kad smo odlučili objaviti Registar branitelja, nismo to učinili zbog progona vještica, kako nam se zločesto predbacivalo, nego da hrvatski branitelji budu ponosni na činjenicu da su sudjelovali u Domovinskom ratu i da to ostane negdje zabilježeno. Tvrdio sam da nitko zbog objave Registra branitelja neće zaglaviti na graničnom prijelazu, i to se pokazalo točnim. S druge strane, Registar branitelja je dokaz o tome tko je sudjelovao u Domovinskom ratu i poslužio je, među ostalim, da se prokažu oni koji se u njemu vode, a tu ne pripadaju, no dokazivanje toga je na institucijama koje su za to nadležne – kaže Matić. 

Ministar je, veli, svjestan svakakvih zloporaba, pa i činjenice da postoje i oni koji primaju dvostruke mirovine i naknadu od 1400 kuna u Bosni i Hercegovini. 

 

Podebljana mirovina

Podsjetimo, nakon što je javnost doznala za cijeli niz visokih hrvatskih časnika koji primaju dvostruke mirovine u Hrvatskoj i BiH, poput generala Ljube Ćesića Rojsa ili Živka Budimira, a o čemu je prva pisala “Slobodna Dalmacija” još prije nekoliko godina iz pera kolegice Zdravke Soldić Arar, aktualiziralo se i pitanje naknada za sve koji su se borili na području Bosne i Hercegovine. 

Takvih je, prema nekim procjenama, oko dvije i pol tisuće, a ima i onih oni koji primaju čak četiri apanaže: mirovinu u Hrvatskoj podebljanu gardijskim dodatkom koji iznosi i do 2500 kuna, mirovinu u Bosni i Hercegovini plus naknadu od 350 konvertibilnih maraka, odnosno 1400 kuna koliko iznosi prosječna mirovina u Federaciji BiH. To znači da pojedinci s visokim činovima na račun poreznih obveznika u Hrvatskoj i BiH primaju i mirovine do osamnaest tisuća kuna, a nije riječ o najtežim invalidima rata. 
Nepostojeća odličja

Riječ je o tome da se nekima koji su se, iako faktički pripadnici HV-a, formalno svrstali pod zapovjedništvo HVO-a i sudjelovali u ratu u BiH, “sugeriralo” da prijave prebivalište na području Federacije BiH iako žive u Hrvatskoj. Naknada od 1400 kuna dobivala se na temelju odlikovanja Hrvatski trolist, Red Nikole Šubića Zrinjskog i Red kneza Domagoja s ogrlicom, koje je dodjeljivao vrhovni zapovjednik Franjo Tuđman, a mediji su nekoliko puta izvijestili da su se u Hercegovini potvrde o famoznom Trolistu krivotvorile i prodavale. 

Radio Slobodna Europa izvijestila je tako da dvostruki general Ljubo Ćesić Rojs u Hrvatskoj prima gotovo 8000 kuna, a u BiH 2000 konvertibilnih maraka. Prema istom izvoru, dvostruki general Vlado Džojić prima 9500 kuna u Hrvatskoj i 2000 konvertibilnih maraka u BiH, dvostruki general Stanko Sopta u Hrvatskoj prima 12.800 kuna, a u BiH 1700 konvertibilnih maraka, a na popisu su još i “dupli” generali Željko Glasnović i Živko Budimir.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal