Ponedjeljak, 08 Srpanj 2013 11:55

More hladnije i za 3 stupnja od prosjeka: u Šibeniku jutros izmjereno svega 20°C

Površinske temperature mora ove godine bitno su niže od uobičajenih, piše Crometeo.

Naime, satelitska mjerenja u analizi centra 'Adriatic sea forecasting system' sugeriraju da su površinske temperature mora na većem dijelu Jadrana niže od 0,5°C do čak 3°C u odnosu na prosjek.

 

Odstupanja su najveća uz crnogorsku i albansku obalu, ali i dio obale srednje i južne Dalmacije. Prosječne ili blago natprosječne temperature zabilježene su većinom na otvorenom moru. More na Jadranu najtoplije uz istočnu talijansku obalu, a najviših 26°C mjeri se oko poluotoka Gargano.

 

more 585179S0 thumb

 

Prema podacima DHMZ-a, u Hrvatskoj je jutros u 8 sati najviša temperatura mora iznosila 23°C i to u Rovinju, Puli, Malinskoj, Komiži i Hvaru. U Šibeniku i Rabu izmjereno je svega 20°C. Da je more zaista hladno na šibenskom području potvrdili su i iz Šibenik meteo koji kažu da je šibenskim plažama više onih koji se odlučuju na sunčanje nego na kupanje.

 

More je hladnije od prosjeka zbog višednevne bure. Naime, valovi bure miješaju slojeve mora tako da do površine dolaze hladniji slojevi iz dubljih predjela, piše Crometeo.

 

Podsjetimo, prije svega nekoliko dana temperature mora bile su gotovo toplije od temperatura zraka. Naime, temperature zraka tada su značajno pale, te nisu prelazile 28 stupnjeva, a temperature mora bile su oko 26 stupnjeva.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal