Subota, 16 Ožujak 2013 14:14

Mjesec dana do izbora, a ovako ćemo birati zastupnike za Europski parlament

Izbori će se održati u nedjelju 14. travnja, a u dijaspori u subotu i nedjelju 13. i 14. travnja.

Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je rekao: "Prvi put glasujemo za Europski parlament, a glasovanje će biti slično našim parlamentarnim izborima jer su u konkurenciji izborne liste. Birač treba zaokružiti jednu od lista i jednog kandidata s liste kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate i to je najveća promjena' u odnosu na izbore na kakve su hrvatski građani navikli"

 

'Prvi put imamo prethodnu i aktivnu registraciju. Oni koji imaju prebivalište u inozemstvu i dođu na biračko mjesto, moći će glasovati i ako se nisu prethodno registrirali', najavio je  predsjednik izbornoga povjerenstva pri MVEP-u, Vinko Ljubičić.

Preporučeno je svim građanima koji žive u inozemstvu javljanje najbližem konzularnom uredu te obavljanje prethodne ili aktivne registracije.

 

'Prije je grad Zagreb imao centralnu evidenciju hrvatskih državljana u inozemstvu, a sada su i druga nadležna tijela uključena u taj sustav', dodao je Ljubičić.

 

Vladimir Mikulec iz tvrtke APIS IT kaže kako će "sve ovisiti o tome kad će doći prvi birački odbori, kad će oni donijeti svoje materijale, da se prekontroliraju prije objavljivanja".

"Prvi put imamo preferencijalno glasovanje, dakle, ne samo glasovanje za liste nego i za kandidate, trebat će posebno zbrojiti glasove za svakog kandidata", te dodao da će ljudi na terenu biti presudni za brzinu objavljivanja rezultata.

 

U travnju na izborima birači će birati između 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu. Predstavnici će ostvariti pravo na zastupnike uz uvjeto ako ostvare barem pet posto glasova birača. Glasovi za pojedinog kandidata, tzv, 'preferirani glasovi' uvažavaju se ako broj preferiranih glasova koje je dobio neki kandidat prelazi 10 posto od ukupnog broja glasova koje je dobila lista.

 

Što to znači?


Ako lista dobije dovoljno glasova da bi u EP mogla poslati jednog zastupnika, a osmi kandidat na listi dobije više od 10 posto glasova birača koji su glasali za tu listu, u Bruxelles će ići on, a ne kandidat koji je prvi na listi, pod uvjetom da je osvojio više glasova od bilo koga drugoga na listi.

 

Napomena: U svakom gradu te na svakom biračkom mjestu u dijaspori će biti predloženi isti kandidati.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal