Nedjelja, 24 Veljača 2013 15:12

Ministarstvo poljoprivrede otkupljivat će mlijeko koje mliječna industrija ne želi otkupiti

Ministar Tihomir Jakovina na konferenciji za novinare u 16 sati izvijestit će o akcijskom planu i provođenju daljnjih aktivnosti u mljekarskom sektoru. Kako se neslužbeno doznaje, Ministarstvo poljoprivrede od sutra će početi otkupljivati mlijeko koje mliječna industrija ne želi otkupiti, i to po istoj cijeni. Udruge pozdravljaju potez Ministarstva uz poruku da su to trebali učiniti i prije.

Kako ga seljaci ne bi prolijevali, Ministarstvo će od sutra otkupljivati mlijeko koje će se koristiti za biopostrojenja, za proizvodnju energije. Navodno će seljaci po povoljnim uvjetima moći zaraženu hranu zamijeniti onom iz robnih zaliha. Predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić žali što se prije nisu donijele neke mjere, ali pozdravlja potez Ministarstva.

"Ljudi su puni kredita, bolje da Ministarstvo zbrine to mlijeko, nego da pojedinci tko zna gdje bacaju to mlijeko", rekao je Blažić za Media servis.

 

Procjenjuje da je šteta, zbog neprodanog mlijeka, oko 240 tisuća kuna dnevno. Izračun je to za oko 300 farmi koje proizvode prosječno 300 litara mlijeka, a litra je 2,43 kune. Blažić kaže da im je ministar Jakovina na Savjetu za mlijeko obećao da će hranu moći nabaviti po povoljnim cijenama iz Robnih zaliha.

 

Čelnik Saveza kaže da ljudima preporučuje mikofiksatore jer je u konačnici ispalo skuplje bacati mlijeko jer ga ne mogu prodati, umjesto da su koristili sredstvo koje bi spriječilo pojavu aflatoksina u mlijeku

Izvor: Index

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal