Srijeda, 24 Srpanj 2013 15:19

Linićevo Ministarstvo o slučaju iz Zadra: Zatvarat ćemo i zbog 10 kuna viška u blagajni!

Ministarstvo financija reagiralo je na jučerašnji slučaj privremenog zatvaranja zadarskog kafića "Macho" zbog 128 kuna viška u blagajni. Iz ministarstva poručuju da su inspektori postupili ispravno, te da će se i ubuduće postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

 

"Zbog učestalog iznošenja neistina o radu Ministarstva financija, Porezne uprave od strane pojedinih poreznih obveznika, odlučeno je da će se sukladno članku 8. stavku 12. Općeg poreznog zakona, ubuduće objavljivati pravo činjenično stanje o postupcima kod takvih obveznika.

 

Slijedom navedenog, objavljujemo da su inspektori Porezne uprave u slučaju privremene zabrane obavljanja djelatnosti zadarskom kafiću „Macho" vlasnice Sanje Bake, postupili ispravno, s obzirom da su u blagajni zatekli višak novca, odnosno neevidentirani promet.


Google oglasi

 

Nepravilnosti u poslovanju poput ove, poreznim obveznicima nisu dozvoljene našim propisima.

 

Usporedbe radi, u europskoj praksi, moramo istaknuti, postupanje poreznih vlasti daleko je rigoroznije nego u Hrvatskoj i upravo je željezna disciplina rezultat daleko veće odgovornosti poreznih obveznika.

 

Na temelju vjerodostojnih dokumenata i novčanog iznosa koji se u trenutku nadzora nalazi u blagajni, utvrđuje se evidentirani promet. Ukoliko se u blagajni zatekne bilo kakav višak novca, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje će se smatrati neevidentiranim prometom, te će se postupati na isti način, čak i ako je riječ o samo 10 kuna viška.

 

S obzirom da se tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa, kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone.

 

S obzirom na otežani rad od strane pojedinih poreznih obveznika i svih neugodnosti s kojima se susreću na terenu, inspektori Porezne uprave i dalje imaju veliku potporu Ministarstva financija u obavljanju svog posla, kojeg od početka fiskalizacije izvršavaju sukladno zakonima.

 

Naglašavamo da će se nadzor i dalje nastaviti istim, pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama.

 

Ovom prilikom zahvaljujemo se građanima na aktivnom sudjelovanju u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, te ih pozivamo da i dalje prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava.

 

Računi se mogu provjeriti putem internetske stranice Porezne uprave http://www.provjeri-racun.hr/provjeraracuna , nepravilnosti prijaviti na besplatni broj telefona 0800 1001, putem rubrike „Pišite nam" http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

 

Netko bi Vaš novac, namijenjen za vrtiće, bolnice i škole mogao staviti u svoj džep! Zato tražite, uzmite račun i prijavite nepravilnosti, jer, „Bez račune, se ne računa"!"

 

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal