Četvrtak, 24 Siječanj 2013 18:25

Jandroković: Bilo bi loše da povučemo tužbe za Ljubljansku banku

HDZ-ov zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kazao je danas kako iz zadnjih izjava vladajućih iščitava da bi Vlada mogla biti spremna odustati od tužbi u slučaju Ljubljanske banke, što ocjenjuje lošim potezom, jer smatra da se hrvatski interesi u sporu sa Slovenijom trebaju braniti kvalitetnijom i aktivnijom diplomacijom, prenosi HINA.

"Dobro je da se Vlada počela ozbiljnije baviti ovim temama vezanim za EU jer je prošlo već nekoliko mjeseci i propuštena je prilika da se sa Slovenijom to rješenje nađe. Osobno, prema zadnjim izjavama isčitavam da bi hrvatska Vlada mogla biti spremna na povlačenje tužbi što ne smatram dobrim korakom jer mislim da se to moglo braniti kvalitetnijom politikom i aktivnijom diplomacijom", izjavio je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru.

 

Upitan smatra li da bi povlačenje tužbi bilo najbolje rješenje da Hrvatska 1. srpnja postane članica EU, Jandroković je odgovorio i kako se spominju neka alternativna rješenja, ali i ne navodi koja su te da je o tome sada teško govoriti.

Potvrdno je odgovorio na pitanje je li aktualna politička situacija u Sloveniji dodatni razlog za odugovlačenje oko slovenske ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske u EU.

 

"Stjerani smo na neki način u kut i ovisimo sada o unutarnjoj situaciji u Sloveniji koju slovenski radikali mogu itekako koristiti upravo da napakoste Hrvatskoj, ono što su i činili dugi niz godina. Zaista je krajnje vrijeme da se pokuša sa Slovenijom naći jedno prihvatljivo rješenje koje će odvojiti pitanje Ljubljanske banke od ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma", rekao je Jandroković.

 

Naglasio je kako HDZ već dugi niz mjeseci ukazuje na nužnost agresivnijeg i aktivnijeg pristupa hrvatske Vlade i diplomacije u rješavanju tog pitanja. "Međutim, to se nije dogodilo i sada u mnogome ovisimo baš o situaciji u Sloveniji", dodao je.

 

Upitan može li se realno očekivati da Slovenija bude razlog da Hrvatska 1. srpnja ne uđe u EU, odgovorio je kako bi to bilo katastrofalno i za Sloveniju i za Hrvatsku.

"Međutim, sada su se stvari potpuno prebacile na unutarnje političke igre u samoj Sloveniji, dakle, ne kontroliramo situaciju što nikako nije dobro", kazao je Jandroković.

Novinare je zanimao čiji bi, u slučaju da Hrvatska ne uđe u EU, to bio poraz i bi li to značilo milenijsku odgovornost Vlade Zorana Milanovića.

 

"Prošli su mjeseci, a da Vlada nije poduzimala ono što je bilo nužno, a to je aktivniji pristup i slovenskoj strani, traženje pregovora i s druge strane animiranje zemalja članica i objašnjavanje što se u stvari u tom slučaju događa. Tu apsolutno postoji odgovornost Vlade Zorana Milanovića", odgovorio je Jandroković.

 

Dodao je kako je od ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i potpredsjednika Vlade Nevena Mimice čuo da hrvatska strana nije željela rješavati spor sa Slovenijom jer se plašila da bi Slovenija mogla postaviti neki drugi uvjet za početak ratifikacije.

 

"Ako je to bila taktika, ona se zaista pokuzuje pogrešnom. Nije mi bilo poznato koji je to drugi uvjet, treba pitati njih, ali oni su se plašili i nečeg što nama nije poznato, kalkulirali su s konačnim rješenjem za Ljubljansku banku i zaista pogriješili", rekao je.

Upitan koja bi mogla biti alternativna ideja za rješenje spora, Jandroković je odgovorio kako to treba pitati Vesnu Pusić i Nevena Mimicu.

 

"Nadam se da se ne radi samo o kupovanju vremena i izmišljanju argumenata kako bi se kupilo vrijeme, nego da zaista postoji neki alternativni plan. To je na kreativnosti onih koji pokušavaju pronaći rješenje, sjetiti se kakva je kriza bila kada smo bili blokirani zbog graničnog pitanja", poručio je, istaknuvši kako ne želi suditi Vladi dok ne vidi kakav će biti konačan ishod.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal