Ponedjeljak, 22 Travanj 2013 16:26

Inspekcije podnijele optužne prijedloge protiv Grada Makarske i gradonačelnika

Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva graditeljstva podnijele se optužne prijedloge zbog nasipanja plaže na poluotoku Osejava protiv Grada Makarske kao pravne osobe te gradonačelnika Marka Ožića Bebeka kao odgovorne osobe.

Ministarstvo graditeljstva pronašlo je propuste u postupanju vezano za članak 209. stavak 4. Zakona o prostornom uređenju, dok je Ministarstvo zaštite okoliša prijedlog podnijelo zbog članka 222. stavka 1. Zakona o zaštiti okoliša koji se odnosi na radove bez dozvole.

 

Predviđena je sankcija od 100 do 800 tisuća kuna za pravnu te od 3 do 15 tisuća kuna za odgovornu osobu.

 

Dok se plaža nasipala, gradski oci tvrdili su kako je sve po zakonu

 

Index je prvi pisao o nasipanju plaže sredinom prošlog mjeseca nakon čega su nadležne službe izašle na teren i utvrdile nepravilnosti.

 

Dok se plaža nasipala, nikakvog problema nisu vidjeli ni gradonačelnik Ožić Bebek, a ni njegov zamjenik Ante Novak.

 

"Svi se dive kako je lijepo", kazao nam je tada Novak, premda Grad nije ishodio potrebne dozvole od građevinske inspekcije, niti su napravili studiju zaštite okoliša. Makarani su se upravo zbog toga i javili redakciji Indexa, jer su vidjeli da se nasipa obična zemlja te su se zabrinuli kakve će to posljedice imati za floru i faunu.

 

Ožić Bebek: Ništa mi nije poznato o optužnim prijedlozima

 

"Meni ništa nije poznato o tim optužnim prijedlozima. Znam samo da nam je došlo rješenje građevinske inspekcije na koje smo se žalili. Sada čekamo da vidimo što će biti dalje. Nikakve radove od zabrane nismo izvodili. Poštujemo odluke legalnih tijela", kazao nam je gradonačelnik Ožić Bebek kojeg smo obavijestili o optužnim prijedlozima.

 

Istragu preuzelo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu

 

U istragu cijelog slučaja otpočetka je uključeno i Državno odvjetništvo. Dosad se istragom bavilo Općinsko državno odvjetništvo u Makarskoj, no uoči donošenja državnoodvjetničke odluke šefica makarskog tužilaštva Biljana Puharić zatražila je da se predmet u rad dodijeli drugom Državnom odvjetništvu. Naime, njezin suprug Antonio ima klub u blizini, a nedavno mu je i produljena koncesija za plažu.

 

Ne radi se o plaži koja se nasipala, kaže Biljana Puharić, ali je svejedno zatražila promjenu mjesne nadležnosti kako nitko ne bi doveo u sumnju odluku koje će Državno odvjetništvo donijeti. Kako doznajemo, za daljnje postupanje u slučaju zaduženo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal