Petak, 12 Travanj 2013 10:58

Humanitarna akcija "Palčić gore": Država se nije odrekla PDV-a a HT naknade jer "želi motivirati organizatore"

Humanitarnom akcijom "Palčić gore" od 21. ožujka 2012. godine prikupljeno je 2,5 milijuna kuna te donirano 12 rodilišta. Prije par dana Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj su donirani intenzivni inkubator te respirator kao i dva perfuzora, a prilikom doniranja predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi "Palčić" Željka Vučko pozvala je državu da se odrekne PDV-a te da za taj novac kupi potrebne uređaje i donira ih bolnicama kojima su potrebne.

Također, otkrila je kako su se svi teleoperateri odrekli naknade za uspostavu poziva, osim jednog kojega nije željela imenovati. "Ali, prepoznat će se", dodala je Vučko.

 

PolitikaPlus doznaje da se radi o Hrvatskom telekomu koji im je objasnio zašto se nisu odrekli. Donosno, kako donosi Politika Plus "novca su se odrekli u vrijeme dok je akcija bila u punom jeku, a nisu se odrekli dok je akcija bila u "praznom hodu".

 

Objašnjenje HT-a je sljedeće:

 

Hrvatski Telekom se odrekao svojega dijela po humanitarnom broju drugoga operatora, a na ime akcije Palčić gore, po pozivima učinjenim prema tome broju na dan najvećeg medijskog publiciteta te akcije – koncerta s izravnim TV prijenosom - u iznosu od 68.678,88 kn. Ostale dane se nismo odrekli novca. To nam je uvijek negativan publicitet, al ništa nije bez razloga. Hrvatski Telekom primjenjuje već devet godina detaljno razrađen sustav dodjele broja za provođenje humanitarnih akcija, uz vrlo razrađene kriterije, proizašle iz detaljnog uvida u to koje aktivnosti oglašavanja broja imaju mogućnost rezultirati kojom visinom sakupljene svote.

 

Stručno povjerenstvo dodjeljuje, naime, broj svakoj akciji koja zadovolji kriterije dodjele - unutar maksimuma od pet istodobno otvorenih brojeva. Ovo također kako se pažnja javnosti ne bi rasipala oko puno brojeva, jer iskustvo govori da u tome slučaju svi manje sakupe. Osim toga, sve udruge-organizatore akcije trajno educiramo, kad nam se obrate, o tome na koji će način njihovi brojevi, dok su u optimalnom trajanju otvoreni, proizvesti najbolji efekt - a sve to, dakako, kako bi konkretna akcija u najvećoj mogućno mjeri bila financijski uspješna.

 

Poanta jest u tome da se organizatori bolje pripreme za akcije i da brojevi budu u funkciji kad treba, a ne da se troše uzalud i zauzimaju mjesto, odnosno time umanjuju mogućnost za prikupljanjem željenog novca. U godini 2012. HT je dodijelio osam brojeva putem kojih su organizatori akcija sakupili ukupno 1,5 milijun kuna, a u 2011. godini se putem otvorenih osam brojeva sakupilo ukupno 3,6 milijuna kuna.

 

Broj 060 izvrstan je alat za sakupljanje sredstava upravo kod onih akcija koje imaju detaljno razrađen plan informiranja javnosti o broju te motiviranja da se isti poziva. Hrvatski Telekom ima dugogodišnju tradiciju dodjele brojeva 060 za korištenje u sakupljanju sredstava za provedbu humanitarnih akcija. O dodjeli telefonskih brojeva za provođenje humanitarnih akcija odlučuje Stručno povjerenstvo za dodjelu brojeva humanitarnim akcijama. Telefonski brojevi, dodijeljeni od regulatora, koji se koriste za provođenje humanitarnih akcija uključuju brojevni niz od 060 9000 do 060 9009. Cijena poziva za sve akcije iznosi 6,15 kuna (s PDV-om)

 

Stručno povjerenstvo pristigle molbe razmatra najmanje četiri puta godišnje, a molba za dodjelu broja mora biti zaprimljena najmanje dva tjedna prije početka razdoblja za koje se broj traži.

 

Prilikom odabira neke humanitarne akcije Povjerenstvo će uzeti u obzir sljedeće kriterije:

 

- da predložena akcija posjeduje izraziti humanitarni karakter, čiji filantropski cilj doprinosi boljitku zajednice ili njezinih članova

 

- da predložena humanitarna akcija posjeduje komunikacijski plan, osobito u dijelu planiranja oglašavanja broja, kako bi bila osigurana neophodna vidljivost dodijeljenog broja, kao i da bi javnost bila maksimalno potaknuta na pozivanje istoga

 

- da predložena humanitarna akcija obuhvaća što veći broj primatelja donacije

 

- da predložena humanitarna akcija ima podršku medijskih kuća - prednost je podrška televizijske kuće i pozivni centar vezan uz organiziran javni događaj (koncert i slično)

 

- da se humanitarna akcija provodi sukladno propisima o humanitarnoj pomoći i da organizator humanitarne akcije ima rješenje nadležnog tijela o prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći ili suglasnost nadležnog tijela o organiziranju humanitarne akcije

 

- prednost imaju humanitarne akcije organizirane na nacionalnoj razini

 

- Temeljni uvjet za prijavu humanitarne akcije jest da je organizator udruga, zaklada ili druga pravna osoba čija temeljna svrha nije stjecanje dobiti

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal