Petak, 19 Travanj 2013 13:45

Hrvatski novinari posjetili Poljsku kako bi se upoznali s njihovim iskustvima povlačenja EU fondova

Ono što je zajedničko Varšavi i Gdanjsku osim toga što su oba gradovi u Poljskoj – zemlji koja slovi za najuspješniju u povlačenju sredstava iz EU fondova, je i to što oba imaju nisku stopu nezaposlenosti. U Varšavi ona iznosi 1%, a u Gdanjsku 5,7%, dok je stopa nezaposlenosti u državi 14,2%. Ove statistike saznalo je 20 hrvatskih novinara na studijskom putovanju u spomenute gradove, a koje je trajalo od 9. do 13. travnja u organizaciji Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Cilj je bio pružiti novinarima mogućnost saznati kako Poljska povlači EU sredstva i za koje projekte. To je i učinjeno kroz posjetu Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Znanstvenom centru Kopernikus, Chopin muzeju, brodogradilištu Remontowa, obilaskom grada Gdanjska i susretom s kolegama novinarima. Od 67,9 milijardi eura za financijsku perspektivu 2007-2013 Poljska je već sada ugovorila 85% sredstava i jedina su zemlja članica EU koja je u jeku gospodarske krize 2009. godine imala rast GDP-a od 1,6%. U 2012. godini GDP je bio veći (2%) od prosjeka svih zemalja članica (-0,3%), a Poljska ima i ambiciozne planove za 72,9 milijardi eura koje su joj na raspolaganju od 2014. do 2020. godine.

 

Najviše se ulaže u infrastrukturu


Samo zahvaljujući EU sredstvima procjena je kako je prošle godine stvoreno milijun novih poslova u Poljskoj, a od svakog utrošenog eura 0,56 eura vraća se natrag zapadnim EU zemljama. Najviše se ulaže u infrastrukturu – autocesta A1, 124 rekonstruirana pročišćivača otpadnih voda, 250 novih objekata za visoko obrazovanje, 1.831 točka za javno dostupan internet, tunel ispod Visle u Gdanjsku kako bi se istovar i prijevoz robe iz luke obavljao brže i kako bi se rasteretio centar grada ili primjerice nadogradnja zračne luke Lech Walesa Gdanjsk. Ovo su bili samo neki od primjera, a brojne dizalice i table s prepoznatljivom zastavom Europske unije dokaz su kako nema onoga što Poljska ne sufinancira sredstvima europskih poreznih obveznika.

 

Najviše profitirali poljoprivrednici


Osim što u Poljskoj obnavljaju tramvajske pruge, ceste, kupuju autobuse, grade kongresne centre kao onaj u Wroclawu, prema statistikama najviše su ipak profitirali poljoprivrednci – 16,5% svih zaposlenih u 2010. godini svoje zaposlenje imalo je u poljoprivredi. Od svibnja 2004. kada je Poljska ušla u EU pa do kraja prosinca 2012. godine, ukupni transfer iz proračuna EU kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku (CAP) iznosio je 24,3 milijarde eura od čega su poljoprivrednici dobili 11,7 milijardi eura kroz direktna plaćanja, a čak 10,8 milijardi eura je utrošeno u programe razvoja ruralnog područja. Time ta područja nisu gubila svoje stanovništvo jer po hektaru poljoprivrednik će samo u 2013. godini ostvariti 320 eura potpore. Najviše se izdvaja za poticanje raznih gospodarskih aktivnosti koje nisu isključivo vezane uz farme, otvaranje i razvoj mikro poduzeća, pošumljavanje, provođenje lokalnih razvojnih strategija, izgradnju infrastrukture koja je vezana uz poljoprivredu, modernizaciju farmi te za podršku i pomoć mladim farmerima.

 

Koji je „recept za uspjeh"

 

Strateška orijentacija, fokusiranost na rezultate i planiranje što za svoje građane žele napraviti do 2025. godine pomogli su Poljskoj u njenim naporima. Kažu kako su u pretpristupnom periodu promatrali svoje susjede, neki su povlačili 70%, a neki preko 80% dostupnih EU sredstava. Zamislili su se nad tim i shvatili kako su preostala sredstva izgubljen novac, stoga danas već pripremaju projekte za iduću financijsku perspektivu i to u području inovacija, poduzetništva, izgradnje auto cesta i brzih cesta, istraživanja i razvoja, obnovljivih izvora energije, eko transporta, izgradnju informacijskog društva, rad protiv socijalne isključenosti, na razvoju znanja i tržišta rada.

 

Delegacija EU u RH

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal