Ponedjeljak, 06 Svi 2013 15:54

Hrvatska pred stagnacijom, a Srbija izašla iz recesije

Hrvatska pred stagnacijom, a Srbija izašla iz recesije Screenshot: Google Images

U vrijeme dok Hrvatskoj i službeno prijeti stagnacija što je izravna posljedica dužeg vremenskog perioda recesije, susjedna Srbija danas je objavila kako su vremena recesije iza njih, piše Index.

"U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije", stoji u današnjem priopćenju Ministarstva financija i privrede Republike Srbije. Naime, Srbija je u prvom tromjesečju ove godine povećala industrijsku proizvodnju za 5,2 posto, što je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto.

 

Srbiju je izvukla proizvodnja u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

 

"Srbija je ove godine konačno počela bazirati svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stupnja dodate vrijednosti, umjesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stupnja profitabilnosti", navodi se u priopćenju.

 

Prvi podaci za prvo ovogodišnje tromjesečje za Hrvatsku upućuju na daljnji pad gospodarstva. Hrvatska je već zadnjih pet godina "zaglavila" u recesiji, a za sada nema odgovora na pitanje što može u našoj zemlji potaknuti gospodarski rast i povećati konkurentnost.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal