Utorak, 07 Svi 2013 13:29

Europski tjedan otvoren multimedijskom izložbom “Ja- građanin EU-a”

Svečanim otvorenjem multimedijske izložbe „Ja-građanin EU-a", danas je u Zagrebu službeno započelo obilježavanje 14. po redu Europskog tjedna, manifestacije posvećene obilježavanju Dana Europe – 9. svibnja u Hrvatskoj. Europski tjedan, koji se ove godine održava u znaku Europske godine građana, otvorili su šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tijekom otvaranja veleposlanik Vandoren je izjavio da ovaj Europski tjedan ima posebno značenje jer je posljednji prije ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja. Dodao je kako članstvo Hrvatske u EU-u nosi puno prilika, ali i izazova za koje se valja pripremiti.

 

Prva potpredsjednica Vlade Pusić je tom prigodom rekla da nas svega 56 dana dijeli od članstva u EU-u i da je iza nas dvanaest godina "koncentriranog posla" na izgradnji i stabilizaciji institucija i države. Naglasila je da je važno da EU razumijemo kao prostor koji uređujemo zajedno sa svojim prijateljima i partnerima.

 

Izložba "Ja – građanin EU-a" posjetiteljima na jednostavan i interaktivan način nudi informacije o njihovim pravima i mogućnostima u EU-u. Osim u Zagrebu, izložba će biti postavljena i u Splitu (Riva) od 22. do 25. svibnja, Osijeku (Trg Ante Starčevića) od 5. do 8. lipnja te u Rijeci (Korzo) od 12. do-16. lipnja 2013.

 

U okviru Europskog tjedna, Delegacija EU-a u suradnji s Kulturnim klubom organizira i "Dane Europskog filma". Filmska revija traje do 11. svibnja 2013. a održava se u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Novskoj i Dubrovniku.

 

U petak, 10. svibnja Delegacija organizira treći po redu koncert „Ritam Europe" na kojem će nastupiti Gibonni, Belfast Food i Kopito.

 

Europski tjedan će završiti 11. svibnja 2013. tradicionalnim obilježavanjem Dana Europe na Cvjetnom trgu u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Sve aktivnosti su otvorene za građane i besplatne, a posjetitelje očekuje i nagradna igra kojom će moći osvojiti putovanje u Bruxelles početkom srpnja 2013.

Kia u stranicama

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

© 2020 Podstrana portal