Četvrtak, 25 Srpanj 2013 16:27

Ediju Mišiću 15 godina za ubojstvo Meksikanke Selene; Nakon presude u suzama brat ubijene i sestra ubojice

Ediju Mišiću 15 godina za ubojstvo Meksikanke Selene; Nakon presude u suzama brat ubijene i sestra ubojice Screenshot: Slobodna Dalmacija

Edi Mišić osuđen je na 15 godina zatvora za ubojstvo meksičke turistkinje Selene Macedo Graciano (31) u kolovozu prošle godine u Park šumi Marjan.

Izrečena je maksimalna kazna predviđena za 'obično' ubojstvo, s tim da je ono okvalificirano kao krajnje podmuklo, piše Slobodna Dalmacija.

 

Predsjednik sudskog vijeća Vladimir Živaljić u svom je obrazloženju naveo kako tužiteljstvo nije uspjelo uvjeriti sud da je počinjeno posebno okrutno ubojstvo jer nisu dokazali ni da je Meksikanka u vrijeme zločina bila pri svijesti kao ni da je patila.

 

"Na komadiću crne samoljepljive trake pronađeni su tragovi papilarnih linija Edija Mišića, a biološkim vještvom su njegovi tragovi pronađeni na rukavicama u ruksaku te na Seleninoj haljini. Već iz tih dokaza je bilo jasno kako je Mišić imao veze s tim ubojstvom", rekao je sudac Živaljić, dodavši da nije utvrđeno jesu li Selena i Edi prije ubojstva komunicirali.

 

Mišić je presudu dočekao bez vidljivijih emocija, stalno gledajući ispred sebe.

 

U publici u suzama su bili i brat ubijene, kao i Edijeva sestra.

 

Nisu željeli komentirati presudu, već je samo Mišićev otac Branko odmahnuo rukom.

 

Počasni meksički konzul Marin Bosotina kazao je kako se Manuel nalazi u teškom stanju, te da će mu trebati liječnička pomoć.

 

Tužiteljica Stipišić najavila je žalbu po dobijanju presude, ustrajući da se radi o teškom ubojstvu.

 

I Mišićev odvjetnik najavio je žalbu s obzirom na to da je tražio oslobađajuću presudu.

 

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Živaljića Mišiću je ujedno produljilo istražni zatvor u kojem je od listopada prošle godine.

 

Objava presude počela je u 13 sati na Županijskom sudu u Splitu.

 

U sudnici su bili Edijev otac Branko, majka i jedna od sestara. Ulazeći u sudnicu u pratnji dvoijice čuvara Edi Mišić se okrenuo prema njima i klimnuo im glavom.

 

Tužiteljstvo je tražilo maksimalnu 40-godišnju zatvorsku kaznu za 28-godišnjeg Mišića, dok njegova obrana smatrala da ga treba osloboditi ili mu barem ublažiti optužnicu.

 

Završe riječi

 

Kao što se moglo i očekivati, zamjenica ŽDO-a Julijana Stipišić jučer je, iznoseći završnu riječ tužiteljstva na suđenju Ediju Mišiću (29) za osobito okrutno i podmuklo ubojstvo državljanke Meksika Selene Graciano Macedo na Marjanu prošlog ljeta, zatražila od sudskog vijeća da mu izrekne najveću moguću predviđenu kaznu od 40 godina zatvora. Stipišić je u svom 45-minutnom govoru detaljno izložila za što je optužnicom teretila Mišića, a nabrojila je i koji sve dokazi govore u prilog tome da je on ovo ubojstvo počinio na način za koji ga se tereti.


- Nakon što je Selenu zaskočio i vezao joj usta i ruke, odnio ju je na južni dio padine Marjana i nožem u dva zamaha gotovo joj je otkinuo glavu. Pokopao ju je u već za to pripremljeno mjesto, ugurao u prirodnu udubinu kraj zida, prekrio je granjem, borovim iglicama, humusom, ali i s dva kamena od kojih je jedan težak oko 40 kilograma, te se nakon toga udaljio, sakrio ruksak jer je, kao i predmeti koji su bili u njemu, bio umrljan krvlju žrtve. Pravo je okrivljenika da se brani šutnjom, no unatoč tome što negira djelo, iz svih izvedenih dokaza proizlazi da je upravo on to napravio - kazala je Stipišić, navodeći koji su to sve dokazi, od pronađenih Mišićevih otisaka na ljepljivoj traci do njegova DNK koji je nađen na odjeći pokojne djevojke.

 

- Selena je nađena zakopana u prirodnom okolišu i pažljivo skrivena, što i ne čudi budući da je okrivljeni ekološki tehničar po struci. Nitko osim Mišića ne može znati potpuno točno što se na Marjanu uistinu dogodilo, no dokazi nam ukazuju na mogući scenarij. Obično se kaže da svako ubojstvo mora imati motiv, no to možda nije ni toliko bitno u ovom slučaju, bitno je da smo nakon višemjesečnog rada otkrili počinitelja. Osobno mislim da je motiv ipak bio seksualne prirode, no to nikad nećemo sa sigurnošću znati, kao ni to što ga je nagnalo da otkine glavu jednoj mladoj djevojci. Selena je pretrpjela veliki strah jer možete zamisliti što je osjećala kad je onako zavezanih ruku i usta vidjela lice svog ubojice koji joj prilazi s velikim kuhinjskim nožem.

 

Nakon tog ubojstva, okrivljenik nije osjetio ni grižnju savjesti, ni kajanje, on je dalje nastavio normalno živjeti, a trebao je samo reći: "Da, ja sam ubio Selenu!" No, nije to priznao jer je hladna osoba, osoba koja nema prijatelja, djevojku, koja ne govori o tome što se dogodilo i očito je da ne želi ni s kim uspostaviti kontakt. On je imao namjeru počiniti ovako teško ubojstvo, a žrtva je bila fizički znatno slabija od njega. On treba biti pravedno i pravično osuđen i tražim najstrožu kaznu od 40 godina - kazala je tužiteljica Stipišić. U trenutku dok je govorila o tome kako je Mišić za vrijeme cijelog suđenja bio nekomunikativan i da je samo zurio u pod, on je, sjedeći između dva pravosudna policajca, naglo podigao glavu i netremice fiksirao tužiteljicu pogledom koju minutu. Nakon toga je opet pognuo glavu i zabuljio se u pod. Emanuel Macedo, brat pokojne Selene, kratko je kazao da se pridružuje stavu tužiteljstva.

 

– Moja je sestra umrla na vrlo okrutan način i očekujem najstrožu kaznu - kazao je.

 

Isto tako očekivano, Mišićev branitelj po službenoj dužnosti Frane Gorjanc zatražio je od suda da njegova klijenta oslobodi, a ako ipak sud procijeni da je kriv, onda smatra da je primjerena kazna 15 godina, i to za "obično" ubojstvo.

 

Dijagnoze i 'okidači'

 

- Odnos branitelja i okrivljenika je odnos koji od odvjetnika, bez obzira je li riječ o odvjetniku postavljenom po službenoj dužnosti ili izborom, zahtijeva prihvaćanje obrane okrivljenika. Mišić od početka tvrdi da nema veze s ovim kaznenim djelom. Moram podsjetiti na sve njegove dijagnoze, koje su uz okidače, poput visoke temperature, mogle dovesti do epileptičnog napada i amnezije. Selena, prema stanju trake kojom su joj bile vezane ruke, nije pružala otpor, jer nema znakova torzije na trakama.

 

Smatram da ona nije bila pri svijesti u trenutku smrti, a ako nije bila pri svijesti, nije bilo ni patnje. A da bi ubojstvo bilo podmuklo, za to bi trebalo iskoristiti nečije povjerenje. Baš tužiteljica je u svom govoru rekla da je Selena došla u grad u kojem nikoga nije poznavala. I sama kaže da je na Marjanu bila zaskočena. Selenin brat isto kaže da nisu nikoga poznavali i da su na vidilicu išli sami. Ni s kim u Splitu nisu uspostavili odnos povjerenja pa da bi se o tome moglo govoriti. Ako bi sud i osudio Edija, onda se radi o običnom, a ne o ubojstvu na osobito okrutan i podmukao način - rekao je odvjetnik Gorjanc. Sudac Vladimir Živaljić će danas u 13 sati objaviti nepravomoćnu presudu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal