Petak, 25 Siječanj 2013 15:44

Braća iz Splita: Policajci su nam tukli glavama od tlo, 200 očevidaca, molimo svjedoke da se jave

Nakon ovoga što se meni i bratu dogodilo, pitam se gdje ja to živim, hoću li se ubuduće bojati uopće proći pokraj policije? Naime, moj brat Dario i ja bili smo u utorak na Bačvicama, popili smo po pivo i onda smo došli do grada i u pizzeriji “Bakra” pojeli nešto. Kako nam je “pauk” dignuo auto, požurili smo po njega i brat je sa sobom ponio kriglu piva. U Zagrebačkoj ulici na autobusnoj stanici poviše Pazara vidjeli smo policijski automobil. Jedan od policajaca je vikuno: “Pijančine!”, no mi nismo reagirali nego smo nastavili hodati bez riječi.

Vezani lisičinama

Tada je policajac izletio iz auta, nasrnuo na mojeg brata, zavrnuo mu ruku i tukao ga stavivši mu lisičine na ruke. Drugi je policajac stao između njih i mene i ja sam ga u nevjerici pitao zašto mi bratu stavljaju lisičine. Tad je on iznenada mene udario glavom u glavu i uhvatio me za odjeću ispod vrata, a kad sam pao, stavio je i meni lisičine - u dahu nam je ispričao Željko Brajković iz Splita, vlasnik male tvrtke za istraživanje vode, koji je s bratom Dariom, inženjerom građevine zaposlenim u jednoj solinskoj tvrtki, preživio, kako kaže, policijsku torturu.

 

Tvrdi da ni u jednom trenutku ni on ni brat mu nisu ništa govorili, niti dobacivali policajcima te mu nije jasno čime su izazvali takvu njihovu agresivnu reakciju.

- Ležali smo tako zavezani 10-ak minuta i lupali su nam glavama o pod da ne vičemo i da se ne bunimo. Sve je to vidjelo 200-tinjak ljudi i ovim putem molim sve koji su to gledali ili snimali mobitelom ili fotoaparatom da nam se jave kako bi nam pomogli da dokažemo svoju nevinost u sudskom postupku. I kad su nas doveli u postaju, tortura se nastavila i brata su mi udarali čizmama po nogama, a ja sam dobio nekoliko udaraca šakom u bubrege.

 

Optužni prijedlog

Ponavljam, ništa mi nismo napravili, samo smo prolazili. Ne znam jedino koji je to zakon prekršio moj brat jer je hodao s kriglom u ruci. Kažu da smo bili vidljivo alkoholizirani, a ja sam popio jedno pivo, brat isto - kazuje Željko, a njegov brat Dario dodaje da su cijelo vrijeme na rukama imali lisičine.

 

Policajci, naravno, imaju drugu verziju priče koja je zabilježena u optužnom prijedlogu podnesenom protiv braće za remećenje javnog reda i mira i za to što nisu dali policajcima osobne iskaznice na uvid.

 

Tako u optužnom prijedlogu, među ostalim, piše da je Dario Brajković 15. siječnja 2013. godine oko 19.30 na kolinku Zagrebačke ulice u vidljivo alkoholiziranom stanju na naročito drzak način narušavao javni red i mir.

 

Pri prolasku pokraj policijskih službenika Prometne policije Predraga Kunca i Damira Gašpara koji su u to vrijeme obavljali nadzor prometa, glasno je viknuo i vrijeđao ih, a Dario je odbio dati osobnu iskaznicu te je glasno prijetio bacanjem staklene krigle iz svoje desne ruke u glavu policajca Kunca.

Tada je policajac, u svrhu sprečavanja ozljeđivanja, odnosno samoozljeđivanja, uzeo od Darija Brajkovića staklenu kriglu, odloživši je na obližnji zid. Potom su oba policajca vezala Darija uz uporabu “ključa na lakat”.

 

Prema optužnom prijedlogu, Željko Brajković je također vrijeđao policajce, da bi u jednom trenutku nasrnuo tijelom na policajca Gašpara i u jednom trenutku policajac je izgubio ravnotežu, pa su se on i Željko međusobno udarili glavama.

 

200 očevidaca

Policajci su u optužnom prijedlogu napisali i vrlo zanimljivu napomenu u kojoj stoji:

“Za vrijeme poduzimanja službenih radnji od strane policijskih službenika, njihove aktivnosti umogome je otežavala nazočnost oko 200 građana koji su se nalazili u neposrednoj blizini i tom prilikom blicanjem fotoaparata, snimanjem putem mobitela i glasnim skandiranjem davali podršku okrivljenicimja bodreći ih u njihovom otporu prema policajcima.”

 

Braća su jučer izvedena pred prekršajnog suca, no kako se policajci nisu pojavili kao svjedoci, samo im je ukinuto zadržavanje, a presuda za ostale optužbe nije još donesena.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal