Petak, 01 Ožujak 2013 15:05

Baldasar predstavio kapitalne projekte i kandidatada za dogradonačelnika

Zajednički kandidat koalicije SDP-HNS-HSU za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar predstavio je kapitalne projekte koje bi realizirao kao prvi čovjek grada.Također, javnost je upoznata s prvim potencijalnim dogradonačelnikom. Bio bi to Goran Kovačević iz HNS-a.

- Idemo odmah na konkretne probleme i mogućnosti, okrenino se budućnosti. Zadnji iskorak smo napravili 1979. godine, od tada stagniramo, a u posljednje vrijeme i nazadujemo. Vrijeme je da zakoračimo u 21. stoljeće i da se prekine ova birtijaška politika i  "priče iz Palanke". Žao mi je što moram ovako govoriti o našem sugrađaninu, ali u proteklo vrijeme ja se sramim zbog njega kada kažem da sam iz Splita - osvrnuo se kratko Baldasar na mandat Željka Keruma.

Iz programa Split kao more mogućnosti Ive Baldasara krucijalni projekti su Istočna obala, uređenje Starog placa, završetak Rive i izgradnja nove Turističke palače i Komunalna turistička agencija za upravljanje turizmom grada (DMC).

- Istočna obala najvažniji, najdugoročniji i financijski najzahtjevniji projekt. Pola mandata bi bilo potrebno za rješavanje admonistrativnog dijela posla, ali realizacija istočne obale ne mora biti više samo san. Iz razgovora s čelnicima HŽ-a shvatio sam da je itekako moguće realizirati i da su voljni pomoći - kazao je Baldasar koji ima i razrađenu financijsku konstrukciju za najveći projekt u Splitu.  

Premještanje Prometove garaže i Vatrogasnog doma i ostalih sadržaja iz Kopilice, gradnja velikog kongresnog centra, stavljanje u funkciju gradskog metroa ili ceste kroz tunel na potezu Kopilica - trajektna luka, novi ulaz i izlaz prema Poljičkoj cesti, home port za kruzere na Stinicama, a aktualizira se i  povezivanje Stinica i Kaštela. Na Starom placu mjesto bi mogli naći muzej sporta i Hajduka, stambeno poslovni sadržaji, podzemne garaže, naravno uz zadržavanje funkcije zelene površine kultnog Statog placa u obliku parka sportskih legendi. Nova Turistička palača bi bila skraćena na način da ne sakriva pogled na Dioklecijanovu palaču i imala bi više sadržaja poput informativno-turističkog centra i turističko ugostiteljskih sadržaja.

- Turistička palača bi mogla biti gotova 2015.godine - odgovorio je Baldasar na upit o roku gradnje.  Preko Komunalne turističke agencije za upravljanje turizmom dodatno bi se  razvio i sportski turizam, razvio kongresni turizam, živnuo bi i Promet...

- Postojeće komunalne firme ostvarene u ovom mandatu na žalost poslužile su samo za obitelj gradonačelnika Keruma, stoga ne mogu ni opstati - odgovorio je na medijski upit je li DMC još jedno u nizu "gomilanje" gradskih firmi.

Spomenimo i da je kandidat za splitskog gradonačelnika Baldasar zajedno sa suradnicima i medijima feratom otišao do Kopilice i detaljno objašnjavao projekt Istočne obale. U vlaku je odgovarao i na pitanja o Karepovcu, Spaladium Areni i ostalim gradskim pitanjima. Za Spaladium arenu bi pronašao nove partnere.

- Svjestan sam i da je 53 milijuna kuna iz Fonda za Karepovac dobrim dijelom usmjereno za Zapadnu obalu, kao i da ću u Banovini zateći barem sto milijuna kuna minusa samo zbog kredita - kazao je na upit novinara zna li što ga financijski čeka ako postane gradonačelnik. Otkrio je i da pregovaraju s Igorom Boraskom, Zelenima i HSLS-om. Zaključimo i da je od danas lansiran web baldasarzasplit.hr i da je građanima ostavljena mogućnost da svojim sugestijama i komentarima utječu na program.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal