Srijeda, 07 Kolovoz 2013 12:10

Baldasar kreše plaće, a Mladen Bartulović komunalnu naknadu

Veliki Split i mala Podstrana, grad i susjedna općina koji su nekada bili jedna cjelina, u ovim kriznim vremenima pričaju dvije sasvim različite štorije.

U Splitu je pobijedio SDP, u Podstrani HDZ. Gradonačelniku Ivi Baldasaru je Željko Kerum ostavio praznu blagajnu, načelniku Mladenu Bartuloviću bivši načelnik Podstrane Miran Tomasović – punu, piše Slobodna Dalmacija

 

I dok Baldasar nevoljko najavljuje kresanje plaća u Banovini i moguće podizanje prireza građanima kao mjeru kojom bi se Split spasilo od bankrota, Bartulović je, sasvim suprotno, na prvoj sjednici novoga saziva Općinskog vijeća Podstrane predložio, a vijećnici usvojili, smanjivanje komunalnog doprinosa u iznosu od 60 posto, te smanjenje komunalne naknade u iznosu od 50 posto.

 

Tako u splitskom bazenu imamo na djelu dva dijametralno suprotna modela borbe protiv recesije, a koja se primjenjuju i drugdje u EU-u: jedni besparici pokušavaju doskočiti rezanjem primanja i možebitno povećanjem prireza građanima, a drugi drastičnim smanjivanjem iznosa za komunalnu naknadu i doprinose.

 

Baldasar je već nekoliko puta obrazložio zašto se u Splitu mora ići na rezove, no što je Bartulovića potaknulo da olakša građanima i pravnim subjektima u Podstrani petu godinu recesije u kojoj je standard najviše pao, jer gotovo da nema obitelji kojoj prihodi nisu manji nego su bili u predkrizna vremena.

 

Spas poduzetnicima

 

- I meni je glavni motiv za ovu odluku koju su vijećnici prihvatili bila kriza, samo smo se rukovodili mišlju, ako ljudima smanjimo davanja, da ćemo im zapravo pružiti nadu da će sutra biti bolje i da će ovo sve skupa već jednom proći. Smanjenjem komunalnih doprinosa možda ćemo spasiti neke poduzetnike u Podstrani koji vrijedno žive od svoga rada, njihove radnike i obitelji, da bi opstali danas kada se radna mjesta preko noći gase, a sve više ljudi kuca na vrata Općine moleći bilo kakav posao.

 

Ako ovim smanjenjem spasimo jedno radno mjesto, dobro smo napravili, jer nema smisla poduzeća i građane zatući davanjima jer ti u konačnici nitko više ništa neće moći plaćati, pa će i Općina ostati bez prihoda – objašnjava Bartulović. I zaista, u inače bogatoj sredini kakva je Podstrana, općini koja nema dugovanja i čiji je proračun stabilan i održiv, kriza je uzela svoj danak.

 

U mjestu u kojem se desetljećima lijepo živjelo od poljoprivrede, turizma, ugostiteljstva i manjim dijelom ribarstva, nezaposlenost raste. - Više od 800 mještana je bez posla, dio njih radi ali ne prima plaće ili su im neredovite, a veliki broj umirovljenika dobiva mirovine kojima jednostavno ne mogu zadovoljiti ni osnovne životne potrebe.

 

Mlada općina

 

Ako takvim ljudima smanjiš davanja za pedesetak kuna mjesečno, dao si im nadu, mrvicu optimizma, a to je ono što nam svima danas nedostaje – veli Bartulović, te dodaje da je općina, kojoj je odnedavno na čelu, za razliku od Splita iz kojega se mladi iseljavaju, puna obitelji s malom djecom, ali i onih čija su djeca poodrasla, ali još posao nisu pronašla.

 

Podstrana je izrazito mlada općina ako gledamo prosječnu životnu dob stanovnika, ali se ti mladi nisu u mogućnosti zaposliti i jednostavno su nateret svojim obiteljima.

 

Njima treba dati šansu, jer povećavanjem davanja građanima samo ih dodatno iscrpljujemo, a Općina Podstrana im treba biti majka, a ne maćeha u vrijeme kada nam je svima teško.

 

Bartulović je uvjeren da će zbog smanjenja komunalne naknade i doprinosa punjenje proračuna biti bolje nego do sada, jer će građani i tvrtke moći lakše ispunjavati svoje obveze, pa će i redovitost plaćanja biti urednija.

 

- Smanjenjem komunalnog doprinosa omogućili smo ozakonjenje svih bespravno napravljenih objekata,– poručuje Bartulović.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal