Četvrtak, 11 Travanj 2013 12:19

Adriatic Institut: "Čvrsto preporučujemo da Njemačka odbije ulazak Hrvatkse u EU"

U otvorenom pismu njemačkoj premijerki Angeli Merkel, liderstvo nezavisnog think tanka Adriatic instituta za javnu politiku istaknulo je dvanaest zabrinjavajućih pitanja koje porezni obveznici Njemačke i Europske Unije trebaju uzeti u obzir prilikom odlučivanja o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju. Pitanja koja su upućena premijerki Angeli Merkel obuhvaćaju široko rasprostranjenu korupciju, organizirani kriminal, progon medija, lažne izbore i kolaps gospodarstva.

Otvoreno pismo su potpisali Nataša Srdoč, suosnivačica i predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku i suosnivačica International Leaders Summita; Maurice McTigue, dopredsjednik Izvršnog savjetodavnog odbora Adriatic instituta te Savjetnik članovima američkog Kongresa, administraciji i državnim guvernerima SAD-a; Boris Divjak, viši savjetnik Adriatic instituta i osnivač Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini; Joel Anand Samy, suosnivač i dopredsjednik Adriatic instituta i suosnivač International Leaders Summita.

 

Pismo preporučuje da Njemačka odbije ulazak Hrvatske u EU, ili da zahtijeva uvjete. Cijelo pismo možete pročitati ovdje

 

"Čvrsto preporučujemo da Njemačka odbije ulazak Hrvatske u EU. Međutim, ako se Njemačka ipak odluči preuzeti financijske i političke rizike pridruženja Hrvatske EU, onda Vas pozivamo da zahtijevate uvjete. Izostaviti ove uvjete značilo bi pogriješiti sa prihvaćanjem Hrvatske u EU, i u pružanju više od 11 milijardi eura poreznih obveznika zemalja EU i Njemačke (u razdoblju 2014-2020).", poručuju iz Adriatic Instituta.

 

Preporučeni uvjeti su sljedeći:

 

1. Hrvatska je suglasna prihvatiti gostujuće strane suce i tužitelje iz zemalja sa snažnom vladavinom prava koji će imati službene ovlasti. Za to postoje presedani u balkanskoj regiji i zemljama Commonwealtha.

 

2. Uz navedenu pruženu pomoć, hrvatska vlast mora izvršiti povrat više od 11.4 milijardi eura nezakonitih financijskih odljeva koji su izašli iz Hrvatske kroz kriminal, korupciju i utaju poreza i zaplijeniti nezakonito stečeno bogatstvo hrvatskih političara, vladinih dužnosnika i njihovih privatnih kriminalnih partnera i uplatiti ih natrag u hrvatsku riznicu."

 

"Uz pravosuđe pod političkim utjecajem, Hrvatska se ne može učinkovito baviti s neobuzdanom korupcijom. Strani suci i tužitelji će biti u mogućnosti riješiti nezakonite odljeve i nezakonito bogaćenje, te pomoći u uspostavi nezavisnog pravosuđa s odgovarajućim temeljima vladavine prava. Hrvatski korumpirani političari i njihovi privatni kriminalni partneri trebaju biti dovedeni pred sud, njihova imovina u Europi i izvan nje treba biti zamrznuta, te im treba zabraniti sve EU službene pozicije i mjesta u europskom parlamentu.", stoji između ostalog u pismu.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal