Ispiši ovu stranicu
Petak, 25 Siječanj 2013 19:11

Vrtići u Podstrani dvostruko skuplji no u susjednom Dugom Ratu. Tomasović: Isplativije je.

Vodeći ljudi Podstrane često se znaju hvaliti kako ulažu mnogo u djecu i mlade, pozitivnom stopom nataliteta, baby boom i sličnim. Međutim, gdje su u ovoj cijeloj priči roditelji koji imaju životni zadatak da sa malim, često nikakvim, primanjima dovedu svoju djecu do punoljetnosti. Da priča i nije baš tako idilična kao što neki navode znaju roditelji čija djeca pohađaju dječje vrtiće na području Podstrane.


Istraživali smo cijene vrtića okolnih općina i gradova i ustanovili da su vrtići u Podstrani najskuplji. Izdvojiti ćemo općinu Dugi Rat koja ima pet i više puta manji proračun, dok su cijene vrtića više od 50% posto manje.


Radi usporedbe:

Grupa Dugi Rat Split Podstrana
5 sati 300 kn 230 kn 600 kn
6 sati 350 kn 250 kn 600 kn
8 sati 450 kn 410 kn 830 kn
10 sati 550 kn 480 kn 930 kn
jaslice 650 kn 495 kn 1.000 kn

 

Razlog zašto su cijene povoljnije u ostalim mjestima nego u Podstrani je taj što su se ostale općine potrudile i osnovale svoj vlastiti (općinski) vrtić, te tako ne daju da ih privatnici ucjenjuju i određuju cijene kako njima odgovara, a sve na štetu građana.  Što vrijedi što se izdvaja 800 kuna po djetetu  kada to roditelji ne primijete u svom novčaniku?

 

Općina za dječje vrtiće izdvaja preko 2.7 milijuna kuna godišnje.

 

Radi se, dakle, o zaista velikom novcu koji bi, vjerujemo, mogao biti u pola manji da je netko imao viziju i sjetio se općinskog vrtića. Možda se netko i sjetio, ali je procijenio da je bolje imati tri čovjeka u općinskoj kancelariji, nego tri tete u vrtiću.

 

Kontaktirali smo i načelnika, gospodina Mirana Tomasovića, koji nam je kroz kratki set pitanja iznio svoje stajalište o problemu.

 

Tvrdi da se navedeno ispitivanje odnosi na državne vrtiće, te nije usporedivo. Također navodi kako je opcija subvencioniranja privatnih daleko isplativija u odnosu na gradnju općinskog dječjeg vrtića, što je znatno skuplja varijanta. Pitanje je samo, za koga je isplativija, za Općinu ili za roditelje?

Izgradnja općinskog vrtića nije planirana, jer se, kaže, ovako riješava veći broj djece.

 

Na pitanje kako se takva politika slaže s činjenicom da je Podstrana najnatalitetnija jedinica lokalne samouprave u države, odgovara kako je „najbitnije da u vrtićima zbrinu svu djecu koja to žele i za sada u tome uspijevaju, jer nema neupisane djece, što malo koja općina ili grad imaju riješeno."

 

Opće o vrtićima kaže kako postoji 5 vrtića na području Podstrane, 4 privatna i 1 vjerski, s najavljenim otvaranjem još dva vrtića, a svih pet subvencionira se jednakim iznosima. Postotak subvencije, ovisno o programu, iznosi 40-100% iznosa, uz 100 kuna za igračke i za Božićne darove.

 

Uvjete u vrtićima ocjenjuje od zadovoljavajućima do odličnima, sa zadovoljenjem pedagoških standarda i nedostatkom vanjskog prostora za igru. Cijene vrednuje čak i većima no što naše istraživanje pokazuje, od 650 pa do 2000 kuna.

 

Kaže i kako su sva djeca koja su zatražila upis upisana i ima još mjesta, no da ne može govoriti za one koji nemaju ekonomskih mogućnosti. Na dodatno pitanje naše čitateljice o novčanoj pomoći rodiljama, tvrdi kako općina izdvaja 1.000 kn po novorođenom djetetu.

Srodni sadržaj (po oznakama)