Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 29 Kolovoz 2021 18:31

Još jedan projekt arhitektonskog ureda Nene Kezića pod povećalom inspekcija: hotel ‘Split‘ u Podstrani ‘slijepe prostore‘ pretvorio u restoran. Fasada više na nalikuje onoj od prije 10 godina

PIŠE SANDI VIDULIĆ Slobodnadalmacija.hr PIŠE SANDI VIDULIĆ Slobodnadalmacija.hr

Bio je hvaljen kao prvi zeleni hotel u Hrvatskoj s gotovo nula energetske potrošnje (neZEH). Dobio je nagradu Društva arhitekata Zagreb "Artur" s obrazloženjem da je "kritički odgovor na dereguliranu devastaciju hrvatske obale". Riječ je o hotelu "Split" u Podstrani, smještenom na samoj plaži.

No, desetak godina otkad je hotel izgrađen stvari ne djeluju tako blistavo; njegovu vlasniku Mladenu Tomiću stižu pritužbe da je dijelove objekta bespravno prenamijenio, Općina Podstrana je s njim u sukobu, komunalni redari uklanjaju ležaljke i suncobrane s plaže, a prijave inspekcijama se množe otkrivajući nezgodne detalje oko gradnje...

Problemi s hotelom "Split" uklapaju se u aktualne napise o arhitektonskim malverzacijama. Nedavno je javnost doznala za slučaj kaskadne zgrade kod papina križa na Žnjanu, gdje su zahvaljujući nagibu terena ukopani nelegalni kvadrati koji su prodavani kupcima, a neki od njih vode sudske sporove s Markom Perkovićem Thompsonom oko prava na imovinu.

U Podstrani, pak, imamo slučaj da su u projektu bili legalno nacrtani "slijepi prostori" koji su poslije mimo dozvole "oživjeli".

Projekt za hotel "Split" u Podstrani radio je "Arhipolis" d.o.o., čiji je vlasnik Neno Kezić. Ovaj nagrađivani arhitekt i sveučilišni profesor je zajedno s kolegom Emilom Šverkom nedavno bio priveden u sklopu USKOK-ove istrage oko hotela "Amphora", a sa Šverkom je koautor hotela "Ambasador", za koji organi gonjenja ovih dana obavljaju izvide.

image
Mladen Tomić, vlasnik hotela 'Split', nije odgovarao na naše pozive, poruke i mailove
 
Foto: Ivo Ravlić/Cropix

Upućene osobe od kojih smo dobili projektnu dokumentaciju tvrde kako je slučaj sa "slijepim prostorijama", koje su nakon dobivanja uporabne dozvole "progledale" s ilegalnim otvaranjima fasade, bio otpočetka smišljen. To nismo uspjeli provjeriti jer nam se arhitekt nije javljao na mobitel, nije odgovarao na poruke koje smo mu slali na dva mobitela, a nije odgovorio ni na pitanja poslana na mail.

Kad se pogledaju slike iz vremena dok je hotel bio nov, donje tri etaže okrenute prema plaži bile su znatno više zatvorene. No danas hotelska vizura izgleda drukčije. Vidi se da su donje etaže izbušene kao švicarski sir s prozorima i vratima.

Prema glavnom projektu, u najnižoj etaži koja se zove "podrum" nalazi se oko 145 metara četvornih zatvorenog prostora koji nema funkciju. Ali nakon dobivanja uporabne dozvole prostor je "oživio" pa se uz plažu našao restoran koji nije zamišljen u projektu. Također, otvori se pojavljuju na istočnom dijelu dvaju suterena koji su po projektu također imali slijepe prostore bez funkcije. Osim toga, na istočnoj strani podruma i "suterena 2" trebao je biti izveden bazen sa strojarnicom, no zid je otvoren, a tamo se, kako doznajemo, nalazi dio kuhinje, odnosno dio prostorija u službi pripreme hrane za restoran.

Sve u svemu, oko 330 slijepih kvadrata je "oživjelo", plus 80 kvadrata bazena i strojarnice koji su, protivno dozvoli, prenamijenjeni. Postoji još 300-injak slijepih kvadrata u "suterenu 1", odnosno jedna prostorija od 86 metara četvornih i jedna od 221 metra četvorna koje u glavnom projektu nemaju nikakvu funkciju. Jesu li i one stavljene u pogon, nismo mogli provjeriti jer su u unutrašnjosti hotela i ne vide se s obale.

 
image
Hotel 'Split' u Podstrani kod Splita (na fotografiji desno su naknadno otvoreni prozori i vrata)
 
 Foto: Saša Burić/Cropix

Hotel je dobio uporabnu dozvolu 2012., godinu poslije podnesen je zahtjev za legalizaciju, koji je odbačen.

Upitali smo u Županiji zašto je zahtjev bio podnesen.

– Hotel "Split" u u Podstrani podnio je 2013. godine zahtjev za ozakonjenje uz koji nije priložio projekt izvedenog stanja. Nakon što ni nakon tri zaključka o nadopuni ta snimka nije dostavljena, zahtjev za ozakonjenje je odbačen, pa nemamo saznanja što je zapravo trebalo ozakoniti – odgovorio nam je Mario Radevenjić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i građenje, dodajući kako iz hotela nikad nisu poslali zahtjev za izmjenu građevinske dozvole.

Pokušali smo doznati od Mladena Tomića nešto više o tome zašto hotel nije prošao legalizaciju, te je li zgrada bespravna, ali ni s njim nismo mogli stupiti u kontakt. Osoblju u hotelu ostavili smo kontakt i poruku da se javi, poslali smo mu pitanja na mail i poruku na mobitel, ali nije se odazvao da objasni o čemu se radi.

– Slijepi prostori bili su projektirani kako bi se zgradi obračunala manja bruto površina izgrađenosti od stvarne. Nakon što je hotel dobio uporabnu dozvolu, vlasnik je probio otvore, prostorije je stavio u funkciju, što je izgleda bilo od početka planirano. Te "vakuum prostorije" se kroz dozvolu nisu prikazivale kao površina, nego su ostavljene za naknadnu upotrebu da biste dobili više kvadrata – objašnjavaju nam sugovornici.

– Kad su, dakle, napravljeni otvori na "katakombama", odnosno kad su na istočnom rubu parcele probiveni otvori na zidovima i te prostorije stavljene u funkciju, prekršena je odredba iz Prostornog plana uređenja Općine Podstrana, po kojoj ugostiteljski objekti moraju biti pet metara udaljeni od parcele. Te prostorije koje su "progledale" pojavile su se uz sam rub ogradnog zida, za što se ne bi moglo dobiti dozvolu – tvrde ljudi iz struke.

 
image
Kad se pogledaju slike iz vremena dok je hotel bio nov, donje tri etaže okrenute prema plaži bile su znatno više zatvorene (lijevo)
No danas hotelska vizura izgleda drukčije. Vidi se da su donje etaže izbušene kao švicarski sir s prozorima i vratima (desno)
Foto: Privatni Album

U Općini Podstrana su prije nekoliko godina posumnjali u zakonitost radova koji se provode na hotelu "Split" pa su od vlasnika zatražili "papire".

– U pogledu izvođenja radova u dijelu hotela "Split" u Podstrani, komunalno redarstvo Općine Podstrana u svibnju 2016. godine zatražilo je od investitora dostavu dokumentacije vezano uz prenamjenu prostora. Na prostoru upisanog bazena površine 62 metra četvorna izvodilo se radove izgradnje zatvorenog prostora. Na to se investitor oglušio. Komunalno redarstvo potom je zatražilo provođenje inspekcijskog nadzora i izvijestilo nadležni Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije – tvrdi načelnik općine Podstrana Mijo Dropuljić.

Osim toga, u Općini Podstrana imaju problema s Tomićem zbog neplaćanja dugova. Vijeće za koncesijska odobrenja Općine Podstrana odbilo je zahtjev njegove tvrtke "Split 3" d.o.o. za koncesijskim odobrenjem za suncobrane i štekate koji bi bili ispred hotela. Također, Plan upravljanja pomorskim dobrom nije dopustio da se postavi terasa, štekat, ispred hotela zbog dugovanja, iako je to tražila Tomićeva druga tvrtka "Pronto travel" d.o.o.

Na naše pitanje je li istina da hotel "Split", ne mareći za zabrane, postavlja bez odobrenja suncobrane i ležaljke, načelnik Dropuljić kaže kako je Općina Podstrana preko aplikacije Splitsko-dalmatinske županije "Pomorsko je dobro" zaprimila nekoliko prijava da se pomorsko dobro koristi bez pravne osnove i da su komunalni redari izlazili na prijavljenu lokaciju.

image
Kad se pogledaju slike iz vremena dok je hotel bio nov, donje tri etaže okrenute prema plaži bile su znatno više zatvorene (lijevo)
No danas hotelska vizura izgleda drukčije. Vidi se da su donje etaže izbušene kao švicarski sir s prozorima i vratima (desno)
Foto: Privatni Album

Poslali smo Mladenu Tomiću pitanja u vezi s postavljanjem plažnih rekvizita bez dozvole, ali nismo dobili odgovore.

Iz županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo odogovorila nam je Matea Dorčić. Prema njihovu saznanju, štekat na pomorskom dobru ispred hotela "Split" uklonjen je temeljem rješenja o uklanjanju Građevinske inspekcije. Tomićeva tvrtka "Split 3" podnijela je zahtjev za deset suncobrana i dvadeset ležaljki, ali je odbijena zbog postojanja duga prema Općini Podstrana.

 

U vezi s nelegalnim postavljanjem ležaljki i suncobrana, Dorčić napominje kako su prijave da se koristi pomorsko dobro bez pravne osnove proslijedili nadležnim inspekcijama, Lučkoj kapetaniji Split i Carinskoj upravi, te Općini Podstrana koja je poslala komunalne redare.

Zanimalo nas je kako je hotel "Split" dobio mininimalne tehničke uvjete za rad ugostiteljskog objekta, odnosno restorana, uz plažu, gdje nije po glavnom projektu predviđen restoran već pomoćni prostori, a kuhinja je napravljena u prostoru gdje je trebala biti strojarnica bazena. Poslali smo i o tome upit Županiji, ali do zaključenja teksta nismo ni od njih dobili odgovor.

Građani koji su nam se javili kažu kako su o nepravilnostima koje su uočili prije više godina obavijestili građevinsku inspekciju, ali da im nikada nije odgovorila. Poslali smo upit Državnom inspektoratu je li građevinska inspekcija obavila nadzor nad zakonitošću izvedenih radova na hotelu "Split" u Podstrani.

"Građevinska inspekcija je 2012. godine zaprimila na znanje Uporabnu dozvolu, a koju je izdalo nadležno tijelo Splitsko-dalmatinske županije. Nakon izdavanja Uporabne dozvole, inspekciji su Općina Podstrana i više anonimnih osoba te neposredni susjedi prijavili građenje terase ispred hotela na pomorskom dobru. U provedenom nadzoru građevinska inspekcija je utvrdila nezakonitosti te investitoru naredila uklanjanje svih izvedenih radova na pomorskom dobru. Kako je investitor sam uklonio betonski plato i ostale dijelove izgrađene terase, inspekcijski postupak je obustavljen. O postupanju građevinske inspekcije upoznati su prijavitelji i Općina Podstrana.

Vezano uz vaše navode 'o odbijenom zahtjevu za ozakonjenje', građevinska inspekcija Državnog inspektorata će u idućem razdoblju u plan rada uvrstiti obavljanje nadzora na predmetnoj lokaciji te ispitati činjenice i okolnosti", stoji u odgovoru koji smo dobili.

izvor:slobodnadalmacija.hr