Ispiši ovu stranicu
Petak, 15 Siječanj 2021 19:09

Je li se legendarni šahist Gari Kasparov trajno preselio u Podstranu pokraj Splita? U Dalmaciju se ‘sklonio‘ nakon pandemije koronavirusa

Je li se legendarni šahist Gari Kasparov trajno preselio u Podstranu pokraj Splita? U Dalmaciju se ‘sklonio‘ nakon pandemije koronavirusa foto:Božidar Vukičević/slobodnadalmacija.hr

Legendarni ruski šahist Gari Kasparov (57) već neko vrijeme živi u Podstrani u kojoj posljednjih zadnjih petnaestak godina ljetuje sa suprugom Dariom i njihovo dvoje djece. Još 2013. s obitelji se iz svog bivšeg doma u Moskvi preselio u New York. U Dalmaciju je stigao lani netom nakon što je počela pandemija koronavirusa.

Osim ovog velikog prijatelja Hrvatske, koji zbog zalaganja za Vukovar tijekom Domovinskog rata od 2014. ima naše državljanstvo, u mjesto nadomak Splita rado je dolazila i njegova majka Klara Shagenovna Kasparova.

Njihova zajednička ljetovanja u Podstrani za oboje su bili posebni trenuci jer kao glasni kritičar politike predsjednika Rusije Vladimira Putina čuveni šahist zadnjih osam godina nije dobrodošao u svojoj domovini. Upravo u Podstrani se oprostio od majke, koja je iznenada preminula od korone, i to na sam Božić.

- Kad sam ljetos stigao u Hrvatsku, nadao sam se da će nam se i majka čim prije pridružiti, no tada je započeo drugi val korone i Rusija je zatvorila granice. Na kraju se s njom nisam uspio oprostiti niti telefonom. Posljednjih sedam dana života provela je ležeći na odjelu intenzivne njege.

image
Premijer Andrej Plenković i Gari Kasparov
foto: Božidar Vukičević

U blizini nije bilo nikoga njoj bliskoga, osim medicinskih djelatnika u čudnim zaštitnim kacigama i kombinezonima. Mislim da je umrla jer nije mogla izdržati samoću i tugu, prestala se boriti. Do tada je bila odličnog zdravlja, iako je u ožujku trebala napuniti 84 godine. Za našeg zadnjeg susreta rekla mi je kako joj je najveća želja da budem uz nju kad dođe ovaj tužan dan. Stoga mi je posebno teško što je umrla sama, rekao je Kasparov za Gloriju.

izvor:slobodndalmacija.hr