Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 24 Ožujak 2013 14:41

Zagrebu potreban muzej Domovinskog rata: Djeca ne znaju ni osnovne stvari

'Zagreb, kao hrvatska metropola, dužan je pružiti mogućnost informiranja o Domovinskom ratu. Muzej nije nužan samo zbog turista. Većina zagrebačke mladeži, pa čak ni mnoga djeca branitelja, ne posjeduje ni osnovno znanje o Domovinskom ratu', kaže Frano Čirko, predsjednik Gradskog odbora HČSP-a Grada Zagreba.

Grad Zagreb kao hrvatska metropola postaje sve interesantnija lokacija za turiste diljem svijeta. Tako je u veljači 2013. Zagreb posjetilo čak 15 posto više turista nego prošle godine.

 

- Naša je dužnost da cijenimo taj pomak, te da turistima na što bolji način predstavimo našu naciju, tj. našu kulturu i povijest. Pri tome, nezaobilazna je naša nedavna povijest. Domovinski rat, kao ključni događaj za postojanje današnje Republike Hrvatske, svakako je tema s kojom bi trebali upoznati posjetitelje naše metropole. Nažalost, Zagreb ne pruža mogućnost informiranja o toj važnoj temi. Stoga, HČSP smatra da je gradu Zagrebu nužan muzej Domovinskog rata. Zagreb, kao hrvatska metropola, dužan je pružiti mogućnost informiranja o Domovinskom ratu. Muzej nije nužan samo zbog turista. Većina zagrebačke mladeži, pa čak ni mnoga djeca branitelja, ne posjeduje ni osnovno znanje o Domovinskom ratu - kaže Frano Čirko, predsjednik Gradskog odbora HČSP-a Grada Zagreba koji se oglasio priopćenjem, prenosi dnevno.hr .

 

Muzej bi tvrde, pružio mogućnost da se djeca, već u osnovnoj školi, posjetom muzeja upoznaju s događajima iz 90-ih. Također, muzej Domovinskog rata pružio bi mogućnost zapošljavanja zagrebačkih branitelja koji bi iz prve ruke posjetitelje informirali o događajima koje su proživjeli.

 

Kao lokaciju muzeja HČSP predlaže Rudolfovu vojarnu na Trgu Franje Tuđmana. Osim što taj spomenik kulture idealan za jedan ovakav muzej, time bi i otvorili mogućnost oživljenja trga kojeg Zagreb nedovoljno iskorištava.

 

Srodni sadržaj (po oznakama)