Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Siječanj 2013 17:00

Vlada prihvatila petogodišnji ugovor s HRT-om

Hrvatska vlada danas je prihvatila Prijedlog ugovora između HRT-a i Vlade za petogodišnje razdoblje, od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. godine, kojim se utvrđuju programske obveze HRT-a te iznos i izvor sredstva za njihovo financiranje, a Hrvatskom saboru predložila i da usvoji prijedlog Statuta HRT-a.HRT se, prema ugovoru, financira iz pristojbe i komercijalnih prihoda, a iz državnog proračuna će se financirati program za Hrvate izvan Republike Hrvatske sa 13 milijuna kuna godišnje.

Mjesečna pristojba moći će najviše iznositi 1,5 posto prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Hrvatskoj na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. Visinu mjesečne pristojbe za svaku godinu utvrđuje svojom odlukom Nadzorni odbor HRT-a uz prethodno odobrenje Vijeća za elektroničke medije.

HRT se ugovorom obvezuje proizvoditi program i emitirati ga na četiri televizijska, tri nacionalna radijska i osam regionalnih radijskih mreža.

HRT će emitirati Međunarodni radijski programski kanal "Glas Hrvatske" i internetski radijski programski kanal "Govorni sadržaji", kao i "Međunarodni televizijski program" namijenjen Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti.

HRT će također imati devet internetskih portala koji su namijenjeni općoj populaciji u Hrvatskoj i svijetu - HRTweb, HRTvijesti, HRTsport, HRTraspored, HRTradio, HRTglazba, HRTmladi te novi portali HRTkultura i međunarodni portal Voice of Croatia, namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Vlada je danas donijela i Odluku o osnivanju Odbora za obilježavanje pristupanja Hrvatske Europskoj uniji koji će brojati devet članova, a činit će ga predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture, Ministarstva financija, Ureda predsjednika Republike, Ureda predsjednika Vlade te predstavnik Hrvatskog sabora.

Vlada je odlučila raspustiti Gradsko vijeće Slavonskog Broda, jer ono u propisanom roku nije donijelo proračun kao ni odluku o privremenom financiranju, te će posebnim rješenjem imenovati svoga povjerenika u tom gradu.

Podržala je izdvajanje naselja Poljanec iz sastava Općine Martijanec te njeno pripajanje Gradu Ludbregu.

Inicijativu za izdvajanje naselja Poljanec podržalo je peticijom više od 65 posto mještana prema popisu birača, a pozitivno mišljenje dali su i Općinsko vijeće Općine Martijanec, Grada Ludbrega te Županijska skupština Varaždinske županije te je Vlada stoga dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina koji je Hrvatskome saboru uputio SDP-ov zastupnik Mario Habek.

Odbor za medije predložio Saboru da potvrdi Statut HRT-a

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije većinom je glasova danas predložio Hrvatskom saboru da potvrdi Statut HRT-a, na temelju kojeg će u konačnici biti omogućeno provođenje javnih natječaja za ravnatelje poslovnih jedinica i glavnih urednika na HRT-u.

„Statut sadrži ključne elemente moga programa i plana rada te interpretira ključne točke u smjeru kvalitetnijeg preustroja HRT-a“, naglasio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dodavši kako Statut vidi kao temelj svog budućeg rada.

Ustvrdio je također kako će vjerojatno iskustvo primjene pokazati i određene slabosti, no dodao je kako je voljan da se one mijenjaju.

Predsjednika Odbora Branko Vukšića zanimao je odnos javnih i komercijalnih financija, a Radman je naglasio kako HRT mora imati razdvojene javne od komercijalnih financija.

„Sadašnja organizacijska struktura to ne omogućava, no moj je zadatak to promijeniti“, naglasio je.

Cilj mi je, kazao je, osigurati transparentnu situaciju korištenja javnog novca.

Također je rekao kako mu je namjera da HRT postane integrirana organizacijska cjelina koja simultano upravlja svojim resursima.

Članove Odbora zanimala je i odredba o „poslovnoj tajni“, no Radman je rekao kako osobno tu odredbu tumači izuzetno restriktivno i rijetko jer, kazao je, „sve što se radi mora biti javno verificirano“.

Sunčanu Glavak (HDZ) interesirali su aneksi ugovora u radu kako bi se vidjeli koliko je „povlaštenih“ na HRT-u, a Radman je u tom smislu najavio novu sistematizaciju.

Vanjsku članicu Odbora Slavicu Lukić zamjerila je što kandidati za urednike programa moraju imati pet godina uredničkog iskustva, čime se, po njezinim mišljenju eliminiraju kvalitetni novinari, a glavni ravnatelj HRT-a joj je rekao da on tu odredbu tumači šire te to ne bi trebao biti ograničavajući element.

Srodni sadržaj (po oznakama)