Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Ožujak 2013 15:38

Traži se Milanovićeva ostavka sa svih strana

Premijer Milanović je u nedjelju, u društvu Radimira Čačića, predao DIP-u izbornu listu kandidata za Europski parlament. Tom prilikom se osvrnuo i na prozivke branitelja zbog jučerašnje izjave da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

 

Milanović je u subotu, komentirajući izjavu čelnice HSP-a dr. Ante Starčević Ruže Tomašić da je 'Hrvatska za Hrvate a da su ostali gosti', kazao i kako "Hrvatska nije Danska ni Finska u kojoj se zna čuti da je Finska za Fince, a da su ostali gosti. Ta Finska nije imala građanski rat nikada".

 

Nakon ove izjave, zagrebački Odbor za branitelje HDZ-a zatražio je ostavku premijera, a reagirala je i Udruga HVIDR-a Črnomerec.

 

Milanović je u nedjelju došao spreman da novinarima objasni izjavu: naime, pustio je snimku sa spornim prilogom u kojem je puštena ta izjava, a nakon toga je pustio i snimku cijelog govora.

 

"Ulazimo kao 28. članica, jedina članica koja je imala razoran rat i agresiju prije manje od 20 godina. Dakle, to su moje riječi, dakle što sam rekao? Da je Hrvatska imala razorni rat i agresiju. A jedna televizija je prekinula moj govor i izvukla svoj zaključak. Svi ostali novinari koji su bili tamo dali su si truda da poslušaju izjavu do kraja", rekao je Milanović.

 

'Očito treba prostora za pjevačice narodne glazbe'

 

"Dakle, ako ništa drugo, apeliram, jer očito drugo ne mogu, jer očito treba prostora za pjevačice narodne glazbe, da se moje izjave, pa i izjave kolega iz opozicije i HDZ-a, ako je ikako moguće ne režu u pola rečenice. Jer eurofobična zastupnica HSP-a imala je tu privilegiju da joj se pusti cijela izjava. Moja izjava je prekinuta u pola rečenice i garnirana zaključkom samo jedne televizije", rekao je Milanović, kazavši i da je svjestan da će HDZ i neke udruge, odmah organizirati tiskovnu konferenciju na ovu temu.

 

Što se pak tiče liste za Europski parlament, koju je SDP predao zajedno s HNS-om i HSU-om, Milanović je kazao kako je sve više uvjereniji da je izdvojeno održavanje izbora za Europski parlament bio ispravan izbor.

 

SPLITSKI HDZ traži od premijera Zorana Milanovića ili ostavku ili ispriku.

 

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je izjavio: 

"Premijer je svojom izjavom kako nije bilo građanskog rata u Hrvatskoj, pljunuo na 15 tisuća poginulih u Domovinskom ratu. Nitko mu ne prigovara što u svojim najboljim godinama nije stao u obranu Hrvatske već je ganjao karijeru po Europi, ali preko ovoga što je kazao o Domovinskom ratu jednostavno ne možemo prijeći. Ta izjava graniči sa izdajom, pitam se hoće li DORH reagirati", rekao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić.

 

Ante Sanader, predsjednik Splitsko-dalmatinskog HDZ-a razočarano izjavom:

"Sve nas je povrijedio, branitelje, invalide, poginule. Čudi me kako nema reakcije iz SDP-a, jer je izjava premijera Milanovića u suprotnosti sa deklaracijom Sabora i Vijeća Europe. Ovo je za svaku osudu da se 18 godina nakon završetka Domovinskog rata ovakve stvari govore"

 

Zaključno će Škorić:

"Reagirali smo danas, na svetu nedjelju, što nama demokršćanima nije praksa, ali dobili smo veliki broj poziva nezadovoljnog članstva i građana, branitelja posebno. Možemo samo zaključiti da premijer Milanović ne zastupa hrvatsku državu, jer da zastupa, ne bi govorio da je to slučajna država ili da je u Hrvatskoj bio građanski rat"

 

Srodni sadržaj (po oznakama)