Petak, 18 Siječanj 2013 18:43

Pripadniku policije i Armije BiH po sedam godina zatvora za silovanje Hrvatice u Varešu

Sud Bosne i Hercegovine osudio je u petak na po sedam godina zatvora dvojicu bivših pripadnika policije odnosno Armije BiH proglasivši ih krivim za silovanje jedne žene hrvatske nacionalnosti, počinjeno u Varešu u središnjoj Bosni.

Prvostupanjskom presudom sudsko je vijeće konstatiralo kako su Muhidin Bašić i Mirsad Šijak u siječnju 1994. godine u zatvoru u Varešu silovali ženu koja je došla posjetiti zatočenog brata.

Sud BiH osudio je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora zbog zločina u Varešu.

Bašić je tijekom rata bio načelnikom regionalnog središta Službe državne sigurnosti Republike BiH, a Šijak pripadnik vojne policije Armije BiH.

Nakon rata Bašić je nastavio policijsku karijeru da bi u vrijeme kada je protiv njega podignuta optužnica bio i visokim dužnosnikom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). On je u toj agenciji obnašao dužnost načelnika odjela za borbu protiv organiziranig kriminala.

Dio medija u BiH ranije je tvrdio kako je ravnatelj OSA-e Almir Džuvo pokušavao intervenirati kako bi se spriječilo procesuiranje Bašića, no taj je pokušaj ostao bez rezultata,prenosi Slobodna Dalmacija.

 

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal