Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 17 Siječanj 2013 22:27

Milanović: Na Vladi je da ruši zidove, bez obzira tko ih je sagradio

Premijer Zoran Milanović još jednom je danas objasnio razloge svog jučerašnjeg posjeta Srbiji, ističući da je posao Vlade da "ruši zidove, bez obzira tko ih je sagradio", prenosi HINA.

- Išao sam u Beograd jer je bilo krajnje vrijeme da prekinemo taj zid šutnje. Kako je do njega došlo i kako je nastao, to me nije zanimalo. Moj posao i naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti, bez obzira tko ih je izgradio. U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo, na istok, zapad, sjever i jug, sasvim svejedno, razgovaramo s kim god možemo razgovarati - poručio je Milanović na početku današnje sjednice Vlade.

 

Premijer Milanović i njegov srbijanski domaćin Ivica Dačić razgovarali su jučer u Beogradu, na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove srbijanske vlade u svibnju prošle godine, o otvorenim pitanjima između dvije zemlje, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te gospodarskim pitanjima i europskim integracijama. Do sastanka je došlo na inicijativu premijera Milanovića.

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mirkić izjavio je za beogradske Večernje novosti od četvrtka kako očekuje da u procesu eurointegracija i normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske Zagreb učini prvi potez i povuče tužbu za genocid.

- Hrvati su nas prvi tužili i normalno bi bilo, ako težimo svi zajedno ući u Europsku uniju, da povuku prvi potez i od toga odustanu - rekao je šef srbijanske diplomacije u intervjuu Večernjim novostima odgovarajući na pitanje hoće li susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića pomaknuti stvari s mrtve točke u izvansudskom dogovoru oko međusobnih tužbi za genocid.

 

Mrkić je ocijenio da ima osnova za optimizam u pogledu odnosa u regiji i procesa eurointegracija u kojem je Srbija pred velikim izazovima u vezi s dijalogom s Prištinom i odnosima sa susjedima.

 

- Kad uzmemo u obzir sve što je do sada urađeno, mislim da ima osnova za optimizam. Bitno nam je da ti pregovori (s EU) započnu, ali ne smijemo pasti u klopku i obećavati rokove koji nisu sto posto sigurni. Poruke koje stižu iz Berlina nisu ohrabrujuće, ali nitko ne očekuje da ćemo pet minuta nakon Hrvatske biti primljeni u EU. Kao i svi ostali kandidati, i mi ćemo pregovarati o članstvu godinama - ocijenio je u intervjuu srbijanski ministar vanjskih poslova.

Njegovo je stajalište i da je srbijanska vlada dala velik doprinos poboljšanju odnosa u regiji.

 

- Ova vlada je učinila mnogo na poboljšanju odnosa u regiji i tim pravcem će i nastaviti. Sreo sam se sa svim kolegama iz susjednih zemalja, s nekima i po nekoliko puta. Ima mnogo toga što se konkretno radi na planu suradnje, ti rezultati su sve vidljiviji i bit će ih sve više - najavio je srbijanski šef diplomacije.

Srodni sadržaj (po oznakama)