Utorak, 23 Srpanj 2013 13:12

Linić: Sudac nas je optužio da se bavimo kriminalom!; Sudac: Liniću, želio sam vjerovati u vaše dobre namjere, ali ...

Nije dugo trebalo čekati na odgovor Slavka Linića. Točno u podne sazvao je konferenciju za novinare.

- Sudac nema ovlasti pokrenuti upravni postupak, već je to sud - rekao je Linić, a prenose 24 sata.

 

- Tragedija je da radi na predmetu tri mjeseca, a do danas nije objasnio što je protuustavno - kazao je.

 

- Za njega je primjena Zakona neustavna. Opasna je konstatacija da je Zakon na štetu vjerovnika, proračuna i građana Hrvatske. I tu vidi protuustavnost. To znači da je Sabor predložio kriminalni zakon i da se izvršna vlast bavi kriminalnim radnjama. Ovo je njegova optužnica - rekao je Linić.

 

Sučev odgovor

 

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakuši zaustavio je jučer predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Na taj čin reagirao je ministar financija Slavko Linić, a sudac mu je odgovorio priopćenjem

 

- S obzirom na veliki i opravdani interes javnosti, očitujem se da sam tijekom postupanja u sudskim postupcima povodom prijedloga za sklapanje predstečajnih nagodbi, stekao osobno uvjerenje da pojedine odredbe tog Zakona i njihova primjena u konkretnim predmetima predstavljaju povredu Ustava RH i drugih zakona na štetu vjerovnika, državnog proračuna RH, a time i svih građana RH, dok pojedinim vjerovnicima omogućuju povoljnije uvjete ostvarivanja njihovih potraživanja, te sam sukladno svojoj savjesti i povjerenoj dužnosti suca bio dužan donijeti odluku o zastajanju s postupkom do odluke Ustavnog suda RH o zahtjevu za ocjenu suglasnosti pojedinih njegovih odredbi s Ustavom RH.

 

Predmetna uvjerenja o ustavnosti pojedinih odredbi Zakona biti će sadržana u Zahtjevu za ocjenu ustavnosti, koji je pred dovršetkom te će isti uskoro biti predan Ustavnom sudu RH.

 

Ocjenu Ustavnosti pojedinog Zakona potrebno je promatrati kroz oblike njegove primjene u konkretnim sudskim predmetima, te njegovu refleksiju na prava građana i pravnih osoba. Temeljem osobnog iskustva predviđao sam određene negativne posljedice tog Zakona, ali razmjere zloupotrebe tog Zakona uistinu je bilo teško predvidjeti, te su isti uočeni tek u radu na predmetima, slijedom čega nisam mogao ranije utvrditi neustavnost odredbi Zakona, niti podnijeti Zahtjev za ocjenu ustavnosti.

 

Osobno želim vjerovati u dobre namjere prilikom donošenja zakona, te želim istaknuti da sam podržavao početnu ideju predstečajnih nagodbi, međutim primjena tog Zakona prema mojoj ocjeni dovela je do povreda Ustava RH i ostalih Zakona RH.

 

Izjava hrvatskog političara, jučer objavljena u medijima, da je u ranijem tijeku postupka pred Financijskom agencijom pribavljeno 15.000 stranica spisa, a da sam ja kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, samo trebao donijeti rješenje kojim potvrđujem predstečajnu nagodbu, vjerojatno najbolje govori o suspektnoj ustavnosti Zakona koji hrvatskim sucima oduzima pravo da budu suci i primjenjuju propise Republike Hrvatske, po principu "vidim, a ne smijem vidjeti".

 

U odnosu na navod istaknut u medijima da sam imao preko 100 dana za postupanje u predmetu predstečajne nagodbe Dalekovod d.d., ističem da je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe podnesen 26. travnja 2013., odnosno preuranjeno, jer je rješenje o prihvaćanju plana steklo svojstvo izvršnosti tek 31. svibnja 2013., te da prijedlog nije sadržavao temeljni dokument za postupanje po istom. Naime isti je podnesen bez sadržaja teksta predstečajne nagodbe koji je dužnik želio sklopiti s vjerovnicima.

 

Predlagatelj je sadržaj prijedloga predstečajne nagodbe u spis predmeta dostavio 3. srpnja 2013. nakon što je rješenjem pozvan da ga dostavi. Predlagatelj je u sudski spis predmeta dostavio sadržaj prijedloga nagodbe koji sadrži 1950 stranica teksta. Uvidom u isti utvrđeno je da ima nedostatke te je predlagatelj ponovno rješenjem pozvan da dostavi ispravljeni prijedlog i očituje se o određenim dijelovima prijedloga nagodbe. Ispravljeni prijedlog je predlagatelj dostavio 16. srpnja 2013., Slijedom navedenog proizlazio da sam od zaprimanja potpunog prijedloga za meritorno postupanje u rečenom predmetu imao 5 umjesto spomenutih 100 dana.

 

Nadalje, potrebno je istaknuti kako do današnjeg dana u sudski spis predmeta nije dostavljen spis predmeta koji se vodio pred Financijskom agencijom, odnosno FINA nije postupila po rješenju Suda kojim je pozvana da isto učini.

 

Prilikom donošenja odluke o zastajanju s postupkom, u predmetu sklapanja predstečajne nagodbe, koristio sam terminologiju iz članka 37. stavak 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske ("Narodne novine" broj 99/99, 29/02 i 49/02) kojim je određeno je "da ako sud u postupku utvrdi da ... pojedina odredba zakona nije suglasna s Ustavom, zastat će s postupkom i podnijeti Ustavnom sudu..."

 

Sudac pojedinac ne odlučuje o činjenici je li određeni zakon u suglasan ili nije s Ustavom RH, jer je to u izričitoj nadležnosti Ustavnog suda RH, ali je dužan koristiti se zakonskim terminima.'

 

RANIJE

 

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako je zgrožen odlukom suca zagrebačkog Trgovačkog suda da zaustavi predstečajnu nagodbu nad Dalekovodom radi ocjene ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te kako takva odluka pokazuje kolika je pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer su mnogi suci već prihvatili nagodbe u drugim slučajevima.

 

"Osobno sam zgrožen, jer potrošeno je toliko novaca, Ministarstvo financija je angažiralo preko 500 ljudi, imamo odvjetnike, konzultante, analitičare, toliko truda u sedam mjeseci, a jedan sudac to odbacuje jer mu je teško čitati predmet (...). To pokazuje koliko je velika pravna nesigurnost u Hrvatskoj, jer mnogi suci su već donijelu odluku. Prema tome, imamo suce koji su prihvatili prijedloge predstečajnih nagodbi, a ovdje imamo suca koji smatra da je zakon neustavan", kazao je Linić u izjavi medijima u Ministarstvu financija.

 

Linić smatra i kako je sudac Mislav Kolakušić imao dovoljno vremena da ranije zatraži ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, jer je zakon donesen još u prosincu prošle godine "i ako je moralan mogao je podnijeti na vrijeme zahtjev za ispitivanje ustavnosti" .

 

"Ima sudaca kojima teško pada da ne prihvaćamo da se vode stečajevi po 15 godina i koji sebi dozvoljavaju da mogu raditi što god hoće na štetu društava i pojedinaca. Ali, to je pitanje pravosuđa, koje mora sad odgovoriti zašto dio sudaca donosi odluku, a ovaj sudac kreće u ovakav postupak", izjavio je Linić.

 

Upitan što će dalje biti s postupcima predstečajnih nagodbi koji su u tijeku, Linić je kazao da to u ovom trenutku ne zna, jer ako jedan sudac kaže da zakon nije ustavan, zašto bi ostali suci dalje donosili presude.

 

Mi ćemo nastaviti raditi, jer neodgovorna osoba ne može djelovat na sve nas. Ali, ako se sutra za ovom porukom povedu svi ostali suci, mi ćemo kompletno obustaviti predstečajne nagodbe, a to znači opet otvoriti blokade i dozvoliti opet da se svaki vjerovnik brine o sebi. To je tragedija, jer nije bitno što smo izgubili ogromne novce, što je toliko radnih sati utrošeno, već je pitanje što ćemo s tim tvrtkama, ističe ministar financija.

 

Ne ulazeći u osobni stav suca Kolakušić, Linić je kazao kako on u slučaju Dalekovoda, koji ima veliki broj zaposlenih, međunarodne garancije, međunarodne poslove, pokazuje punu neodgovornost, što je zabrinjavajuće.

 

S druge strane, želimo znati što će ostali suci reći, jer i oni mogu reći nećemo donositi sudske presude, a to onda znači da nema dalje predstečajnih nagodba, ali ni oslobađanja od blokada, rekao je ministar financija.

 

Smatra da je na sucu da objasni "zašto mu nije stalo". "On ne želi nagodbe, to mora objasniti hrvatskoj javnosti", rekao je Linić dodajući kako je šteta zbog sučeve odluke ogromna i kako žele čuti što će dalje raditi suci.

 

Ministar financija kaže kako ostaje za vidjeti što će reći viši trgovački sud, jer vjeruje da će se Dalekovod žaliti s obzirom da odluka ugrožava tu tvrtku.

 

Dalekovod nije samo domaća tvrtki, već puno radi u inozemstvu te je i sam predstečajni postupak za tu tvrtku značio vrlo teške uvjete poslovanja. Mi smo im davali dodatna jamstva, jamčili smo za tu tvrtku, jer "stranci ne moraju poznavati naše gluposti", kazao je Linić te naglasio kako su ovom odlukom "uništeni novci, uništene ljudske sudbine i jedan dobar zakon, koji je je ipak pokazao da volje za nagodbom između dužnika i vjerovnika postoji".

 

Linić je rekao i da se radi o odluci suca pojedinca, jer su drugi suci pozitivno riješili nagodbe, a kao primjer navodi Varteks kod kojeg je postignuta nagodba za "enormne" iznose, a koju je sudac u Varaždinu prihvatio.

 

"Kako tumačiti onda da za njega to nije bilo protuustavno, a za ovoga je. Ne mogu u državi dva suca različito suditi", rekao je Linić, uz napomenu kako se radi o njegovom osobnom stavu, "da ne bi opet rekli da je to borba izvršne vlasti".

 

Na pitanje smatra li ovakvu odluku udarcem na njega osobno, Linić je odgovorio da ne smatra te podsjetio kako je iza 'projekta' predstečajnih nagodbi stala cijela Vlada i Sabor koji je jednoglasno izglasao taj zakon, kao i vjerovnici.

 

"Svi su pokazali koliko im znači mogućnost da u vremenu kad imamo enormne neplaćene obveze zajednički nađemo rješenje, svima osim navedenom sucu, koji valjda neće u tome sudjelovati. Zašto? Ljepše je 15 godina voditi stečajeve, trošiti novce, trošiti ljudske sudbine i neodlučivati", zaključio je Linić.

NAJČITANIJE IZ HRVATSKA

Kia u stranicama
© 2020 Podstrana portal