Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Travanj 2013 18:47

Končar u Trogiru gradi dva tankera za sebe

Končar u Trogiru gradi dva tankera za sebe Screenshot: Slobodna Dalmacija

Nakon što je obitelj Končar i formalno preuzela "Brodotrogir", dr. Nenad Končar, novi predsjednik škverske Uprave, obznanio je i prvi konkretan potez – gradnju dvaju tankera, pojedinačne nosivosti 49.500 tona, za vlastitu kompaniju "Trogir Maritime", koja je ovih dana registrirana u Radovanovu gradu.


- Sedam godina traje priča o privatizaciji i restrukturiranju "Brodotrogira", tako da mi samo nastavljamo istim ritmom. Za nas ovo nije početak, nego samo nastavak onoga što je davno počelo. Prvi poslovni potezi već su odavno napravljeni. U tijeku je priprema gradnje dvaju chemical tankera koji će se graditi za vlastitu brodarsku kompaniju "Trogir Maritime" – ističe dr. Končar, te dodaje da bi brodovima nakon isporuke trebala upravljati jedna norveška čarterska kompanija, za što je ugovor već potpisan.

 

Neslužbeno, kako doznaje Slobodna Dalmacija, dva tankera bi za prijevoz kemikalija i nafte trebala biti isporučena tijekom 2015. godine, te da će brodovima operativno upravljati norveški "Blystad Group", odnosno njihova kompanija "Songa Shipmanagement" koja ima ugovore o prijevozu tereta s najvećim svjetskim naftaškim kompanijama.

 

Posao s Norvežanima

 

Europski brodarski portali navode i opciju da Norvežani otkupe tankere nakon nekog vremena, ali i mogućnost da taj skandinavski brodar, samostalno ili ponovno u partnerstvu sa škverskom kompanijom, naruči dodatne brodove s trogirskih navoza.

 

Time bi trebao biti realiziran jedan od prvih ciljeva novih, privatnih vlasnika "Brodotrogira", koji su i tijekom (pre)dugog postupka uoči sklapanja ugovora s državom naglašavali da će graditi i brodove za vlastitu tvrtku. Prema riječima dr. Končara, sljedeći potez škverskog poslovodstva bit će otvaranje socijalnog dijaloga, piše Slobodna Dalmacija.

 

- Krećemo u pregovore sa sindikatima vezano uz plan zbrinjavanja radnika, koji će se izraditi u skladu s Programom restrukturiranja "Brodotrogira", jer u nekim dijelovima tvrtke postoji višak radnika, a u drugima manjak. "Brodotrogir" se mora restrukturirati u moderno poduzeće koje će moći odgovoriti na sve izazove svjetskog tržišta – zaključuje prvi čovjek trogirskog škvera.

Srodni sadržaj (po oznakama)