Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 24 Siječanj 2013 16:27

Jovanović postrožio upis u srednje škole - pročitajte nova pravila

Za upis u prvi razred srednjih škola, koji će se ove godine prvi put obavljati elektroničkim putem, ipak neće biti dovoljni samo prosjeci zaključnih ocjena od petog do osmog razreda osnovne škole.

Nakon okončane javne rasprave koja je počela u studenom, kako javljaju iz Ministarstva obrazovanja, u odnosu na prvi prijedlog uvažene su brojne sugestije na temelju kojih je Ministarstvo odlučilo: uz prosjeke svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, izraženih na dvije decimale, vrednovat će se ipak i dodatni predmeti i to iz sedmog i osmog razreda osnovne škole.

‘Pluseve’ nose natjecanja

Dodatni predmeti za trogodišnje škole bit će hrvatski i prvi strani jezik, te matematika, odnosno zaključne ocjene iz tih predmeta u sedmom i osmom razredu. Na taj će način biti moguće prikupiti ukupno 50 bodova za upis u te škole.

Što se tiče gimnazija i četverogodišnjih strukovnih škola, kriteriji su još oštriji: broj dodatnih predmeta koji će se vrednovati je šest, odnosno uz zaključne ocjene iz sedmog i osmog razreda iz hrvatskoga i prvog stranog jezika, te matematike bodove će nositi i zaključne ocjene iz još triju predmeta važnih za program i školu koju učenik upisuje. Na taj će način biti moguće prikupiti ukupno 80 bodova, što znatno nadmašuje dosadašnju razinu od najviše 60 bodova.

Ukupan broj bodova dobit će se zbrajanjem svih prosjeka i zaključnih ocjena – recimo, ako je učenik bio odlikaš u svim razredima onda se zbraja prosjek 5,0 puta četiri zadnja razreda osnovne škole, plus (zaključne) petice iz šest predmeta u sedmom i osmom razredu osnovne škole.

No, tu nije kraj bodovima. Dodatni bodovi moći će se ostvariti i na temelju rezultata na natjecanjima iz pojedinih predmeta i sportova, ali i zbog zdravstvenih teškoća (pa i alergija ako ih dokažete valjanom dokumentacijom) i tako dalje.

No, dodatne bodove s državnih i međunarodnih natjecanja u znanju nosit će samo nastavni predmeti posebno značajni za upis, poput hrvatskoga i prvog stranog jezika, matematike te triju predmeta posebno važnih za upis, koji će se dodatno tražiti ovisno o vrsti škole koju učenik upisuje. Drugim riječima, ako upisuje ekonomsku školu, a bio je prvi na državnom natjecanju iz kemije, to mu neće puno značiti, jer se za te škole dodatno vrednuje uspjeh iz povijesti, geografije i tehničke kulture.

Prvaci pojedinci s državnih i međunarodnih natjecanja iz predmeta posebno značajnih za upis, a koji su taj uspjeh ostvarili samo u sedmom i osmom razredu osnovne škole, imaju pravo na izravan upis. Ako je učenik bio prvi na natjecanju u petom i šestom razredu, dobiva “samo” tri dodatna boda.Mišljenje spacijalista

Ako je učenik bio član ekipe koja je na natjecanjima iz znanja iz tih predmeta osvojila neko od prva tri mjesta bilo kada tijekom posljednja četiri razreda osnovne škole dobiva – za prvo mjesto tri boda, za drugo dva, a treće jedan bod. Isti broj bodova dobivaju i sportaši.

Iako je bilo dosta kontroverzija oko vrednovanja zdravstvenih teškoća, resorno ministarstvo ipak je odlučilo da će dodatna dva boda dobivati svi koji pate od neke kronične bolesti ili se od nje dulje vrijeme liječe, te oni koji imaju teška zdravstvena oštećenja.

O tome će ipak morati priložiti stručno mišljenje nadležnog školskog liječnika, a na temelju prethodne medicinske specijalističke dokumentacije, kao i stručno mišljenja službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Jedan dodatni bod stiže kandidatima koji žive uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti, koji žive uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja, uz samohranog roditelja, ako mu je jedan od roditelja preminuo ili ako je kandidat dijete bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Dodatni bodovi za sve obrazovne programe osigurani su plesačima i glazbenicima koji dobivaju još dva boda ako su završili osnovnu školu i šest razreda osnovne glazbene, odnosno četiri razreda osnovne plesne škole.
Ministarstvo je udovoljilo zahtjevima za dodatnim bodovanjem učenja drugog stranog jezika, pa će svi đaci koji su najmanje četiri godine osnovne škole učili drugi strani jezik dobiti jedan dodatni bod, a isto će nositi i jedan od klasičnih jezika, ali samo ako upisujete jezične i klasične gimnazijske programe.

- Ministarstvo je uvažilo najveći broj primjedbi iz javne rasprave. U odnosu na prvi prijedlog nije ostao samo goli prosjek, nego će se vrednovati i dodatni predmeti sukladno programima, odnosno školama koje učenik upisuje. Ovo je puno bolji način od prethodno predloženog, iako i dalje smatram da bi najbolji način upisa bila mala matura – kaže prof. dr. Vedran Mornar, voditelj e-upisa u srednje škole.

Srodni sadržaj (po oznakama)