Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 12:55

Europski proračun prilagođen za ulazak Hrvatske u EU

Europski proračun prilagođen za ulazak Hrvatske u EU EU

Europska komisija je danas predložila izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna EU-a, jer treba uzeti u obzir utjecaj pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Predložene povećanje iznosi 655,1 milijuna eura u obveznicama (0,4% od proračuna 2013.) i EUR 374,0 milijuna kuna (0,3%) u "kešu". Ovi iznosi odražavaju odredbe Ugovora o pristupanju potpisanim između EU i Hrvatske.

"Od 1. srpnja 2013, kada Hrvatska uđe u EU, kaže povjerenik EU za financijsko programiranje i proračun Janusz Lewandowski, hrvatske regije i gradovi, mala i srednja poduzeća, nevladine organizacije, znanstvenici i ostali će biti prihvaćeni za EU fondove baš kao i bilo koji drugi član države. Ovaj rebalans proračuna jednostavno implementira financijske aspekte jednoglasnim sporazumom Europskih država članica koje će  pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu Europske unije. "

 

Hrvatski doprinos u proračun EU 2013 će biti 211,9 milijuna eura.

 

Nacrt izmjena i dopuna proračuna morat će biti usvojen od strane proračunskog tijela, odnosno Vijeće i Europski parlament.

 

Podsjetimo, Hrvatska je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2003. i počela pregovore u 2005. Dana 9. prosinca 2011 EU i Hrvatska su potpisali Ugovor o pristupanju. Nakon njegove ratifikacije od strane svih zemalja Europske unije, zemlja će postati 28. članica 1. srpnja 2013.

 

Ovaj rebalans proračuna pokriva financijske promjene potrebne za smještaj pristupanja Hrvatske. Istodobno Komisija predstavlja prijedlog za reviziju višegodišnjeg financijskog okvira 2007-2013 (MFF), da bi odražavala te promjene.

Srodni sadržaj (po oznakama)