Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 15:55

10. tjedan psihologije u Osnovnoj školi Strožanac Istaknuto

10. tjedan psihologije u Osnovnoj školi Strožanac slika/ilustracija: podstrana portal

U cijeloj se Hrvatskoj, od 20. 02. 2017. do 26. 02. 2017., održava 10. Tjedan psihologije, a ove godine obilježit će se nizom aktivnosti i u Osnovnoj školi Strožanac.

Tijekom cijelog tjedna (20. 02. 2017. – 24. 02. 2017.) u školskom atriju biti će predstavljena izložba „Plakati za dušu“ s vizualnim porukama vezanim za mentalno zdravlje. Plakati su nastali s ciljem zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja djece i mladih. Izložba je otvorena za sve učenike, roditelje i djelatnike škole. Učenici će, zajedno sa svojim razrednicima, pogledati izložbu i birati najljepši plakat. Ovime OŠ Strožanac nastavlja jako dobru i uspješnu suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ.

Dana 22. 02. 2017. (srijeda) u školi se obilježava Dan ružičastih majica s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja. Taj dan je ujedno i proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Naime, priča počinje u jednoj školi u Kanadi u kojoj je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majki koja je oboljela od raka dojke i zbog toga je postao žrtvom vršnjačkog nasilja. U znak podrške tom dječaku dvojica učenika su sutradan također obukli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, cijela škola i sada cijeli svijet. Od tada, ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Pozivaju se svi učenici da na taj dan u školu obuku ružičastu majicu ili bilo kakav odjevni predmet ružičaste boje, kako bi na taj način izrazili potporu svim učenicima koji su žrtve nasilja u školi i kako bi zajedno, kao škola, rekli STOP nasilju.

Unutar ovog tjedna planirano je i predavanje za nastavnike pod nazivom "Nastavnički stres i sagorijevanje na poslu" u kojem će biti prikazani rezultati istraživanja provedenog u školi i dane smjernice i savjeti za smanjenje stresa. Datum predavanja je iz organizacijskih razloga pomaknut na 07. 03. 2017. godine.

Navedene aktivnosti postale su i dio službenog programa 10. Tjedna psihologije Društva psihologa u Splitu.

Aktivnosti organizira i provodi Mia Grbavac, školska psihologinja.

 

izvor:oš strožanac