Utorak, 30 Listopad 2018 13:31

Voda nije za piće! Preporuka prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju Istaknuto

Voda nije za piće! Preporuka prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju foto:dalmatinskiportal.hr

Kako smo već ranije izvijestili velika količina kiše koja je pala jučer, uzrokovala je zamućenje na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Rezultati ispitivanja vode u nekim dijelovima Splita (u privitku) pokazali su da je zamućenje iznad dopuštenih vrijednosti. Uzorci sa svih lokacija još se obrađuju.

Prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno - kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17, te očekujemo, kako će svi mikrobioloki pokazatelji koji su u izradi biti također sukladni označenom Pravilniku 125/17, što ukazuje kako je voda kemijski i mikrobiološki ispravna za piće, no za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe, prema preporuci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (koju dostavljamo u privitku) savjetujemo preventivne mjere prokuhavanja.

O rezultatima Laboratorija za pitke vode tvrtke Vodovod i kanalizacija Split, obaviješten je Nastavni zavod za javno zdravstvo čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju, javljaju iz Vodovoda.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama