Srijeda, 20 Lipanj 2018 19:41

UPUTE ZA PRIJAVU BIRAČA ZA GLASOVANJE IZVAN BiH - Poziv Hercegovcima Istaknuto

UPUTE ZA PRIJAVU BIRAČA ZA GLASOVANJE IZVAN BiH - Poziv Hercegovcima slika/ilustracija:wikipedia/facebook

U tijeku je registracija glasača za glasovanje izvan BiH za Opće izbore u BiH, a prijave za glasovanje izvan BiH moraju biti dostavljene u Središnje izborno povjerenstvo BiH najkasnije do 24.07. 2018. godine.

 

1. TKO SE SVE MOŽE PRIJAVITI ZA GLASOVANJE IZVAN BiH

- osobe koje imaju državljanstvo BiH

- osobe koje će do dana održavanja izbora (08.10.2018. godine) napuniti 18 godina

- osobe koje imaju važeći identifikacijski dokument s datumom 08.10.2018. godine

2. DVIJE SKUPINE LJUDI KOJI SE MOGU REGISTRIRATI ZA GLASOVANJE IZVAN BiH

I SKUPINA – osobe koje imaju važeći identifikacijski dokument iz BiH (CIPS-ova osobna, putovnica ili vozačka). Za njihovu registraciju je potrebna preslika (kopija) bilo kojeg navedenog dokumenta i popunjen PRP-1 obrazac.

II SKUPINA – osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na popisu stanovništva 1991. godine, osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na području BiH nakon popisa 1991. godine do danas, ali u ovom trenutku nemaju važeći identifikacijski dokument iz BiH ili nemaju prijavljeno prebivalište. Za njihovu registraciju je potrebna preslika važećeg dokumenta iz zemlje u kojoj žive, uvjerenje o državljanstvu ne starije od 6 mjeseci od dana prijave za dopisno glasovanje i popunjen PRP-1 obrazac.

Pojašnjenje II skupine:

- ovoj skupini pripadaju oni koji su se nalazili na popisu stanovništva iz 1991. godine, otišli za vrijeme rata, nikad nisu imali identifikacijski dokument iz BiH, ali nisu odjavili državljanstvo BiH

- ovoj skupini pripadaju i oni koji su nakon rata imali identifikacijski dokument BiH i prijavljeno prebivalište a u međuvremenu su otišli u inozemstvo, istekli su im CIPS-ovi dokumenti, odjavili su prebivalište, ali i dalje imaju državljanstvo BiH

3. DODATNE INFORMACIJE

- na službenim uputama Središnjeg izbornog povjerenstva stoji da je potrebno dostaviti dokument o dokazu prebivališta za one koji nemaju važeće identifikacijske dokumente iz BiH (Status izbjeglih osoba). Isto tako stoji da, ukoliko se ne dostavi ovaj dokument da će osoba biti upisana u Središnji birački spisak za Općinu gdje je imala prijavljeno zadnje prebivalište. Osobe koje su se prijavljivale na proteklim izborima 2016. godine za glasovanje izvan BiH nisu dostavljale dokaz o prebivalištu, upisivale su u PRP-1 obrazac zadnje prebivalište i nisu imali nikakvih problema s prijavom.

- u obrascu PRP-1 mora se navesti status u kojem osoba boravi izvan BiH. Osobe koje su se prijavljivale na proteklim izborima 2016. godine za glasovanje izvan BiH označavale su se isključivo kao da su na privremenom boravku izvan BiH i također nisu imali nikakvih problema s prijavom.

4. TKO SE NE MOŽE PRIJAVITI ZA GLASOVANJE IZVAN BiH

- osobe koje nemaju državljanstvo BiH

- osobe koje imaju državljanstvo BiH ali nisu nikad imale prijavljeno prebivalište na području BiH (da bi ostvarili pravo glasa moraju se prijaviti u BiH)

- osobe koje imaju državljanstvo BiH i koje su imale prijavljeno prebivalište u BiH prije popisa stanovništva 1991. godine, a nisu popisani na popisu 1991. godine (to su uglavnom osobe koje su prije rata otišle u inozemstvo, da bi ostvarili pravo glasa moraju se prijaviti u BiH)

5. ROKOVI I DOLAZAK POŠTE

Krajnji rok za prijavu birača za glasovanje izvan BiH je 24. srpnja 2018. godine do 24:00 sata. Nakon prijave za glasovanje izvan BiH, glasački listić sa svim uputama dolazi na adresu izvan BiH koja je navedena u prijavi. Glasački materijal dolazi u kuverti sredinom 9 mjeseca. Nakon što se popune glasački listići, uz njih je obavezno priložiti i kopiju dokumenta kojim se osoba prijavila za glasovanje izvan BiH. Nakon glasovanja kuvertu je potrebno vratiti poštom u Središnje izborno povjerenstvo BiH u Sarajevo.

6. PRP-2 OBRAZAC

Biračima koji su na proteklim lokalnim izborima 2016. godine glasovali izvan BiH Središnje izborno povjerenstvo dostavlja obrazac prijave PRP-2 na adresu koju su naveli prigodom posljednje prijave za glasovanje izvan BiH. Obrazac PRP-2 je potrebno popuniti, potpisati te uz njega priložiti presliku jednog od važećih identifikacijskih dokumenata sa slikom (osobna, vozačka ili putovnica) i dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu. Oni mogu već i sada, ne čekajući primitak obrasca PRP-2, prijaviti se za glasovanje izvan BiH putem obrasca PRP-1. Također, ukoliko obrazac PRP-2 iz bilo kojeg razloga ne stigne na adresu prijava se može izvršiti podnošenjem popunjenog obrasca PRP-1 najkasnije do 24.07.2018. godine u 24:00 sata.

7. INFORMACIJE O NAČINU PRIJAVE ZA DOPISNO GLASANJE

Prijave za glasovanje izvan BiH se mogu poslati:

- poštom na adresu: Izbori u Bosni i Hercegovini/Poštanski pretinac 451/71000 Sarajevo/Bosna i Hercegovina

- telefaksom na sljedeće brojeve: +387 33 251-333 i +387 33 251-334

- elektronskom poštom na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

unnamed
Velj 06, 2013

Vrtići

in Podstrana by Podstrana portal
Vrtići u Podstrani DJEČJI VRTIĆ 'MALI MORNARI' GRLJEVAČKA 2b PODSTRANA RADNO VRIJEME:…
Kia u stranicama