gif

Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 22:08

PERUNOVA VIA FERRATA- Podstrana kao mjesto atrakcijskih izazova

PERUNOVA VIA FERRATA- Podstrana kao mjesto atrakcijskih izazova foto:tz podstrana/sponzoriran članak

Via ferrata


Podstrana u ožujku ove godine očekuje još jednu planinarsku atrakciju – na južnoj stijeni Peruna postavlja se via ferrata, što znači da će se tim smjerom moći popeti i oni planinarski zaljubljenici koji nisu pravi penjači. U osmišljavanju i izradi ove via feratte Planinarsko društvo Perun i Iris adventure surađivali su s Turističkom zajednicom Općine Podstrana koja Vas poziva da se oprobate u sigurnoj avanturi na licu velebne Perunove stijene. U stijenu koja je do sad samo njima bila dostupna ugrađuju se klinovi, hvatišta, čelični kablovi i ljestve čime uspon postaje izvodiv i potpuno siguran.

Ova via ferrata duga je 280 m, a premošćuje visinsku razliku od 135 m. Započinje u hrastovoj šumi podno stijene Velikog Peruna, 100 m nakon skretanja za penjalište (oznaka za via ferratu), na 308 m nadmorske visine, a završava na grebenu, kraj starog bunkera, na 443 m n/v. Prvi dio ferrate je dijagonala koja vertikalno dolazi do ruba grebena, a drugi je dio linija koja vodi rubom grebena, na visini od oko 90 m, i koja je na mjestima vertikalnih “skokova“, dugih 2 – 10 m, opremljena čeličnim ljestvama.


Poseban dodatak ovoj stijenskoj avanturi je izvrstan pogled na sav prekrasni okolni prostor Peruna, Podstrane i Splita. Perunova via ferrata spada u srednje teške ferrate, i na ljestvici UIAA nosi oznaku PD.
Sretno se popeli!
--
AMDG !

NAJČITANIJE IZ TZ PODSTRANA

Kia u stranicama

Please publish modules in offcanvas position.