Srijeda, 03 Travanj 2019 06:02

TURISTIČKA RADIONICA ZA MALE IZNAJMLJIVAČE

TURISTIČKA RADIONICA ZA MALE IZNAJMLJIVAČE foto:pp

U dvorani hotela Lav Le Meriden, večeras, 2. travnja održana je radionica za male turističke iznajmljivače u Podstrani pod nazivom: „Marketinška valorizacija povijesne legende kao potencijalne destinacijske ikone u prodaji obiteljskog smještaja.“

Na početku skupa nazočne je pozdravio Darijo Radović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Podstrani, te kazao: - Već 2012. godine je u organizaciji Matice hrvatske i udruge Artorius, organiziran znanstveni skup „Lucije Artorije Kast i tragovi antike u Podstrani“, a ove godine u listopadu pripremamo novi znanstveni skup u Podstrani pod nazivom „Lucije Artorije i kralj Artur – od antičkih tragova do turističke valorizacije“. S ovom radionicom krećemo u najavu ovog projekta. Organizatori znanstvenog skupa su uz Matice Općina i TZ Podstrane, uz znanstvenu potporu Ekonomskog fakulteta u Splitu. Zahvaljujući profesoru tog fakulteta dr.sc. Nevenu Šeriću imamo priliku saznati kako ovu, već se može reći, potvrđenu povijesnu priču, iskoristiti u turističke svrhe.

Iz obimnog predavanja prof. Šerića, izvukli smo najvažnije elemente: 

-Turizam kao gospodarska djelatnost stalno se mijenja. Otvaraju se nova tržišta, dolaze gosti drugačijih platežnih moći, a sezone se mijenjaju. Dolaze gosti koji nisu vezani ni za sunce, ni za kupanje, pogotovo gosti s dalekog Istoka. Da bi ste takve ljude dobili i zadržali, morate stvarati i kreirati različite oblike turističkih proizvoda i sadržaja koji ih mogu privući. Nama je na ruku to što se priča o Luciusu Artorius Kast i njegovu životu i smrti u Podstrani pokazala točnom. O njegovu bitku u Podstrani kao činjenici potvrdili su i dio svjetskih i engleskih profesora. A jedna druga grupa tih profesora, koji izučavaju mit o kralju Arturu, došla je u potrazi za tim tragovima u Podstranu. Kad je već tako, onda je red da i mi koji živimo u Podstrani počnemo koristiti tu povijesnu priču u svim oblicima našeg obiteljskog smještaja. Moja zadatak je da vas u ova dva predavanja usmjerim kako iskoristiti tu priču i legendu, da bi i vaše osobne web stranice i ponuda obiteljskog smještaja postala vidljivija i prepoznatljivija. I da rupe kad nema turista budu što kraće, ili ih uopće ne bude.

-Najnovija istraživanja pokazuju da se Dalmacija u ljetnoj sezoni percipira kao: - Neugodna mjesta s velikim gužvama. Destinacije koje su u travnju, svibnju i rujnu među najprivlačnijim, u srpnju i kolovozu se transformiraju u nepodnošljivo i neželjeno iskustvo. Budućnost dalmatinskih destinacija isključivo je u razvoju cjelogodišnje turističke ponude. Predsezona i podsezona ne moraju biti jeftinija od sezone, jer se pokazalo da imućniji gosti upravo tada dolaze u Dalmaciju. U tu svrhu nužni su sadržaji. Među njima je priča o kralju Arturu središnja priča koja može dovesti turiste u Podstranu, ne samo u predsezoni i podsezoni, već doslovno cijele godine.

-Zadatak je svih iznajmljivača plasirati ovu priču preko svojih web stranica na pametan način. Ne samo Turistička zajednica i općina, već doslovno svi. Jedino se tako može postići da ta priča u svijetu bude prepoznatljiva. Premda malobrojno, slušateljstvo je s užitkom slušalo primjere iz susjednih sredina, koji se mogu primijeniti i koda nas. Posebno se bile zanimljivi prijedlozi dizajniranja i vođenja web stranica, kao ključnih za svakoga tko se bavi iznajmljivanjem.

Predavanje se nastavlja u srijedu 3. travnja 2019. u 18. sati, na istom mjestu.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama