Ponedjeljak, 25 Veljača 2013 21:09

Treće mjesto na razini Hrvatske za člana Judo kluba Tempo – Podstrana, Tonija Jakovca.

Oko 14:00 sati, u subotu je iz Zagreba stigla, i u Judo krugovima, brzo se raširila vijest o najvećem uspjehu Judo kluba, o brončanoj medalji sa juniorskog prvenstva Hrvatske u Judou, našeg borca iz Podstrane i člana Judo kluba Tempo – Podstrana, Tonija Jakovca.

Judo je u posljednjih nekoliko godina postao jedan od najmasovnijih sportova u Hrvatskoj. Uspjeh je vidljiv u usporedbi rezultata Hrvatskih boraca u 2012.godini sa uspjesima od prije nekoliko godina. Broj medalja sa prvenstava Europe i svijeta za juniore i kadete se utrostručio. Dvoje hrvatskih Judoka je zabilježilo nastup i na OI u Londonu. Taj trend napredovanja slijedi i naš klub iz Podstrane. Nekoliko trenera, svakodnevno provodi nekoliko sati u dvorani da bi klub bio među najuspješnijima u Hrvatskoj.

 

U petak navečer naša tročlana ekipa, u sastavu Toni Jakovac, Marin Bošnjak i trener Siniša Stipić, prof. zaputila se u Zagreb, nakon 6 sati vožnje po sniježnim uvjetima, i provedenog dana na tatamiju višegodišnji trud svih onih koji treniraju i onih koji pripomažu klubu se isplatio.

 

Toni Jakovac i Marin Bošnjak (koji je nedvojbeno neizostavan dio priče, i uspjeha) rođeni su 1995. godine u Splitu. Odrasli su u obiteljima koje su, po riječima trenera, usadile Marinu i Toniju samo i jedino prave vrijednosti i kvalitete. Osim što treneri s dvojicom Judoka nisu nikad imali niti najmanji problem na treningu, niti jedan incident van Judo strunjače, Marin i Toni su načinom ponašanja, učenjem i odnosom prema profesorima primjer i u školi. Također, svaki put kad treneri raspravljaju o namještanju nekih novih rekvizita i sprava u dvoranu njih dvojica su prvi koji pitaju treba li pomoć.

 

Toni je na tatami stupio tek oko 12:30 i u prvoj borbi pobijedio Vjekoslava Jeleničkog iz Čakovca, inače odličnog parteraša, na način da je Jelenički bacio jakovca nakon 40 sekundi borbe na „Yuko" (na bok), i zamalo završio borbu polugom na ruci. Toni se uspio izvući iz teške situacije, nakon dvije minute izjednačio je borbu bacanjem na bok, da bi nekoliko sekundi prije kraja borbe (koja u juniorskom uzrastu traje 4 minute) plasirao tehniku za pobjedu.

 

Nakon Jeleničkog Toni se suprostavio izrazitom favoritu kategorije do 60 kg i kasnijem prvaku Hrvatske Tinu Caparu, i izgubio tehnikom kojom je sam okončao prethodnu borbu. Bez obzira na poraz, trener i Toni su znali da će Capar Tonija u repasažu „odvući" do borbe za medalju. Tamo mu se suprostavio Danijel Radić iz JK Rijeka. Borba je bila teška i iscrpljujuća. Toni je dominirao cijelo vrijeme, prvo je nakon neuspješne tehnike bacanja, umalo polugom dovršio borbu. Jakim tempom borbe mladić iz Rijeke je „zaradio" dvije kazne, koje je Toni taktički i bez puno rizika pretvorio u pobjedu i veliko slavlje naše tročlane ekipe u predvorju dvorane u Sutinskim vrelima.

 

Nakon borbe, sa ogrebotinom na licu na pitanje: Jeli sve u redu? – Toni je uz osmjeh odgovorio: „Da, u redu je, a i da nije, nakon medalje mogu i u bolnicu."

 

Nakon malo leda na licu dodao je: „Zahvaljujem trenerima i svim prijateljima u klubu koji su radili borbe sa mnom da bi ostvario ovaj uspjeh, a najviše Marinu Bošnjaku s kojim sam proveo najviše vremena u dvorani. Borbu posvećujem njemu i svojoj obitelji."

 

Marin, je bio u kategoriji do 81 kg, u kojoj su sve 4 četvrtfinalne borbe izmamile gromoglasan pljesak sa tribina, što dovoljno govori o snazi same kategorije i natjecanja u cjelini.

 

Osvrt trenera Siniše Stipića: „Čestitke Toniju prije svega. Želim ovdje naglasiti nekoliko stvari. Rezultat koji smo ostvarili je velik poticaj svima nama. Jakovčeva medalja je ostvarenje petogodišnje strategije rada kluba s ciljem stvaranja kvalitetnih natjecatelja u juniorskom i seniorskom uzrastu. Iako smo imali detaljan plan priprema i osmišljen kondicijski program, rezultat je stigao na način da neki od kvalitetnijih boraca u drugim klubovima u ovoj dobi treniraju 11 puta tjedno. Neki plaćaju individualni rad sa trenerima i u ciframa od 2000 E, kao da je riječ o vrhunskim tenisačima. Ipak, naš tim trenera smatra da u njihovoj dobi to nije najbolje rješenje za njih same. Toni i Marin uspješno pohađaju treći razred srednje škole, te su na 50 do 60 % svojih mogućnosti, jer su npr. Od četiri treninga reprezentacije na koje su bili prijavljeni, oni propustili dva, iako su imali organiziran prijevoz na sva četiri. Na Valentinovo čak nisu ni bili na treningu i nitko im to nije prigovorio. To ne znači da u budućnosti neće, kad budu „ljudi". Važno je da poštujemo zakonitosti faza rasta i razvoja te djece, a ne da zbog svojih ambicija njih preopteretimo i fizički i psihički. Oni su tek prva godina juniorskog uzrasta. Najbolje je tek pred njima. A prije toga četvrti razred srednje škole, državna matura i daj Bože fakulteti."

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama