Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 21:43

SUTRA NEMA NASTAVE Cirkularni štrajk je prošlost, kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva

SUTRA NEMA NASTAVE Cirkularni štrajk je prošlost, kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva slika/ilustracija: podstrana portal

Osnovnoj školi Strožanac Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat Preporod najavili su 19. 11. 2019. godine - utorak održavanje štrajka.

Škola će, sukladno mogućnostima koje će nam biti na raspolaganju, organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima koji dođu na nastavu.

Osoba zadužena za pružanje odgovarajućih informacija vezanih uz održavanje štrajka u našoj Školi je Žana Prižmić, ravnateljica Škole, telefon 333-966.

Vaše upite možete slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. stoji na službenoj stranici OŠ Strožanac.

 

- Od sutra štrajk iz cirkularnog prelazi u frontalni, što znači da će se od utorka štrajkati u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj svaki dan, sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Promjena taktike znači da naš pritisak jača, želja nam je Vladu privoliti na ustupak – rekao je večeras za Jutarnji list Željko Stipić, lider sindikata Preporod.

Odluka o početku totalnog štrajka – u svim školama, u svim županijama, svakog dana – donijeta je na današnjoj sjednici Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja. - Naša današnja odluka znači da će se od sutra štrajkati u svim školama svaki dan – poručili su za Jutarnji list iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Frontalni štrajk koji kreće sutra u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

- Premijer time šalje poruku cijeloj javnosti da obrazovanje uopće nije važno. Premijer takvom odlukom kažnjava djecu i roditelje. Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko i dvostruko više košta proračun - rekao je Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u petak.

Tijekom večeri je Mihalinec za RTL potvrdio informaciju da će od utorka s frontalnim štrajkom nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva.

Sindikalni će čelnici u utorak na konferenciji za medije u 10 sati predstaviti rezultate sindikalnog referenduma među članstvom i štrajkašima. Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Škole su u cirkularnom štrajku provele već 26 dana.

U učiteljskim i nastavničkim grupama i na stranicama na društvenim mrežama počela se širiti vijest o 'štrajku do daljnjeg'. Tako je stranica Učitelji, nastavnici, profesori objavila obavijest uz opasku 'Službena obavijest'.

A obavijest je već objavila i Osnovna škola Hreljin iz Bakra.

- Od utorka, 19. 11. 2019. pa sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva traje frontalni štrajk te nismo u mogućnosti organizirati redovnu nastavu - napisali su u objavi na Facebooku. Na upit jedne majke što to točno znači, odgovorili su:

- Do dogovora Vlade RH i Sindikata nema nastave u svim školama u RH. Hvala na podršci, piše jutarnji.hr

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama