Nedjelja, 21 Rujan 2014 19:38

ALPE ADRIA JET SKI TOUR PODSTRANA 2014. Istaknuto

 

Od 19. do 21. rujna plaža na Strožancu bila je domaćin jednog od najznačajnijeg sportskog natjecanja koji se ikada dogodio u našem mjestu. Službeni naziv je naveden u naslovu teksta, a u stvari ovo otvoreno prvenstvo Hrvatske jedino je ovogodišnje natjecanje jet ski programa u Europi koji se boduje za Svjetski kup.

Ovo natjecanje, za nas laike, utrke skutera na moru, predstavio je službeni organizator Davor Hundić, predsjednik JET SKI saveza Hrvatske. Natjecanje se u ova dva dana, subotu i nedjelju održalo u 14 kategorija, a u njemu je sudjelovalo šezdesetak natjecatelja i natjecateljica. Davor Hundić je i sam bio natjecatelj, 1999. godine bio je svjetski prvak u sjedećem Jet ski kupu koji se održao u Španjolskoj, a inače je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda vozeći skuter 17 sati od Opatije do Dubrovnika i nazad.

 

  • Prvo pitanje koje gledatelji postavljaju koliko košta oprema i vozilo za ovakve utrke?

  • Sam skuter se može tvornički nabaviti za nekih 8000 Eura, a oni najskuplji koštaju do 15 000 Eura. Uz to je potrebna kaciga, odijelo, rukavice. I to je sve. Ono što je najvažnije, jednom kupljeni skuter potrebno je samo održavati, zimi konzervirati i on može trajati godinama, za razliku od motora koji na cesti troše gume, plaćaju registraciju, ovaj sport je puno jeftiniji.

  • Vidimo ovdje da skutere voze svi, od djece do "staraca"?

  • Da, uistinu, ovaj sport je pristupačan svima. Ovaj sport postoji već tridesetak godina, pogotovo je popularan u SAD-u, a u Hrvatskoj je službeno od 1994. i od tada se održavaju utrke. Istina, zbog krize ove su se utrke malo prorijedile, no formiranjem Alpe Adria kupa, ponovo smo dobili zamah. Interes je jako velik i natjecatelji rado dolaze iz svih zemalja Europe.

  • Kako vam se dopada u Podstrani?

  • Cijeli naš Jadran je lijep, svaka uvala je lijepa. Ali ovdje smo imali podršku lokalne vlasti i svih ljudi koji su vezani za organizaciju ove priredbe. Nadamo se da su i vozači publici pružili lijep doživljaj. Sve skupa, je bilo fantastično, usprkos kiši drugoga dana, ja sam prezadovoljan. Mislim da je ova utrka bila jedna od najboljih posljednjih godina u Europi.

  • Hvala na razgovoru i želimo vam puno ovakvih sportskih priredbi!

NAJČITANIJE IZ SPORTA

Kia u stranicama