Petak, 27 Rujan 2019 22:24

Provedba adulticidne dezinsekcije hrastove stjenice u OŠ Strožanac Istaknuto

Provedba adulticidne dezinsekcije hrastove stjenice u OŠ Strožanac foto: icv.hr

Tvrtka Cian ove će subote, 28. rujna, na području OŠ Strožanac izvoditi radove adulticidne dezinsekcije hrastove stjenice, odnosno zaprašivanje na otvorenom prostoru, zamagljivanjem i orošavanjem. Radove će obavljati u jutarnjim satima.

 

Mišljenje o utjecaju stjenica na ljudsko zdravlje pročitajte u nastavku.

 

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti

Vukovarska 46, Split

U Splitu, 27. rujna.2019. godine

 

N/p ravnateljice gđe Žane Prižmić, dipl.učit.

Osnovna škola “Strožanac”

Strožanac-Podstrana

 

PREDMET: Mišljenje o utjecaju stjenica na ljudsko zdravlje

 

Poštovana,

U Vašem dopisu  od 27. rujna 2019. godine, klasa:600-05/19-05/248, urbroj:2 181-65-01-19-01, navodite kako su se prije nekoliko dana na lišću platana koje rastu neposredno uz školsku zgradu pojavile stjenice koje kroz prozore ulaze u učionice, te dolijeću na učenike i učitelje. Obratili ste se tvrtki Cian, d.o.o. Split, iz koje su utvrdili da se radi o hrastovoj stjenici i plataninoj stjenici.  S obzirom na zabrinutost Vas I roditelja Vaših učenika radi mogućeg nepovoljnog utjecaja stjenica na njihovo zdravlje, tražili ste stručno mišljenje epidemiologa, koje Vas u nastavku dostavljam.

U humanoj medicini ni hrastova stjenica niti platanina stjenica nisu zabilježene kao prenosioci uzročnika zaraznih bolesti. Prema životnom ciklusu ove stjenice su biljojedi  i ne trebaju čovjeka za svoj razvojni ciklus. Ne napadaju čovjeka, već se na koži nađu slučajno i pri tome se dogodi ubod. Na mjestu uboda na koži se mogu pojaviti otok i crvenilo, praćeno svrbežom. Ovakve lokalne reakcije su najčešće prolazne i ne zahtjevaju medicinsku intervenciju, ali  u slučaju jačeg svrbeža ubodena osoba se treba obratiti odabranom liječniku radi odluke o propisivanju terapije.

 

S poštovanjem,

Vesna Barišić, dr.med

specijalist epidemiologije

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ SDŽ

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama