Petak, 02 Kolovoz 2019 12:07

Praska najbolja na 11. Festivalu ‘Klape Gospi Sinjskoj’ Istaknuto

Praska najbolja na 11. Festivalu ‘Klape Gospi Sinjskoj’ foto i tekst:ferata.hr

Sinoć je u dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske održan 11. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojoj je nastupilo 13 klapa iz cijele Hrvatske.

Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske dobila je klapa Praska iz Podstrane autora Duška Tambače ‘Sveta slika’. Pjesmu ‘Sveta slika’ autora Duška Tambače najboljom je ocijenio i stručni ocjenjivački sud, a autor je nagrađen zlatnim kipom s likom Čudotvorne Gospe Sinjske. Drugo mjesto i srebrni Gospin kip dobio je Živko Ključeza skladbu ‘Ave Marija’ u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, dok je brončani kip po ocjeni stručnog suda pripao Krešimiru Magdiću za skladbu ‘Gospi od milosrđa’ koju je izvela ženska klapa Amfora iz Dubrovnika. Ove godine stručni ocjenjivački sud nagradio je i tri najbolje klapske izvedbe tako da su nagrade dobile i klapa Munita iz Zadra, Contra iz Splita, a najbolju klapsku izvedbu imala je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.
Festival je otvorio gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, a publiku su pozdravili Provincijal provincije Presvetog Otkupitelja  fra Marko Mrše, dožupan Splitsko – dalmatinski Luka Brčić i gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac.


Na Festivalu je predstavljena i notna edicija ‘ Od zvijezda sjajnija’ koja je obuhvatila nagrađene skladbe od 2008. – 2018. godine  urednika Mojmira Čačije koju je priredio fra Stipica Grgat, a predstavila dr. sci. Hana Breko Kustura. Večer je vodila Lejdi Oreb.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama