Četvrtak, 13 Prosinac 2018 18:13

Podstrana Zagrebu Istaknuto

 

Koliko je teško doseći pojam IZVRSNOST znaju tek oni pojedinci ili skupine koji su je uspjele ostvariti. Srećom, mi u Podstrani smo svjedoci izvrsnosti, posebice u glazbenim relacijama. Ove godine, u predbožićnom vremenu, s radošću se možemo podičiti koncertnim izvedbama Hrvatskog katoličkog glazbenog društva Podstrana, koji su u Zagrebu na Zrinjevcu održali veličanstven koncert. Jednako takav nastup ostvarile su naše klapske perjanice - muška klapa Praska i ženska Ankora u koncertu pobjednika Omiškog festivala, u dvorani Lisinski.

A kako je bilo na Zrinjevcu kazivala nam je Lidija Ćićerić, potpredsjednica društva.

  • Ovo je druga godina kako HKGD Podstrana nastupa na Adventu u Zagrebu. Ove godine smo nastupali 8. prosinca, na poziv organizatora, grada Zagreba. Organizatori su bili oduševljeni prošlogodišnjim nastupom, pa su nas pozvali i ove godine. Išli nas je tridesetak članova. Koncert je trajao sat i pol, a izveli smo Božićni repertoar s kojim nastupamo svake godine u crkvi u svetom Martinu, za svetog Stjepana. Na repertoaru su bile tradicionalne hrvatske božićne pjesme i božićni svjetski evergeeni. I ove godine je publika bila oduševljena, a HRT 4 je direktno prenosio koncert. Skladbe smo izvodili u modernom aranžmanu, i donijele su dah Adventa, te izmamile neskrivenu radost kako slušateljima, tako i nama izvođačima. Bili smo sretni što možemo pokazati ono što znamo, jer ipak, mi dolazimo iz jednog malog mjesta, pa je nastup u Zagrebu veselje i poticaj svima nama u daljnjem radu.

  • Mora se priznati da je dolaskom Mate Kalajžića za dirigenta kvaliteta vaše izvedbe skočila na zavidnu razinu. Već dugo godina pratim rad Glazbe i sada mogu primijetiti radost i zadovoljstvo samih glazbenika prilikom izvedbi.

  • Da. Mate je profesor glazbe, svira trubu i posvetio se glazbi. Njegovim dolaskom glazba je vidno napredovala, ali, i obzirom da je on mlađe životne dobi, privukao je i mlađe svirače. Sada vježba petoro polaznika koji još nisu stasali za orkestar, ali sutra će doći na mjesta nas starijih. Ja ovom prilikom pozivam sve mlade koje vole glazbu i žele svirati nekakav instrument, neka dođu. Naglašavam da je škola besplatna. Nema dobne granice, svi koji nam se žele pridružiti su dobrodošli. I za kraj, posebno pozivam sve mještane da dođu poslušati božićni koncert u Crkvu Gospe od Zdravlja, na svetog Stjepana. Jednako tako se nadam da ćemo Božićni koncert održati i u crkvi u Strožancu. Nadam se da ćemo uspjeti uskladiti termine koji udovoljavaju Glazbi i crkvenim potrebama.

 

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama