Četvrtak, 07 Ožujak 2013 20:12

Podstrana u usporedbi sa Solinom

Podstrana u usporedbi sa Solinom .vivere-otium.hr

Jedan od većih problema u Podstrani jest upravo nepostojanje sportske dvorane, ako izuzmemo malu školsku dvoranu u Strožancu koju koriste samo školska djeca. Naravno, nedostaje i pokoja škola jer je u Podstrani samo jedna jedina koju pohađa oko tisuću učenika. Zašto ovo napominjemo? Zato jer smo odlučili napraviti jednu usporedbu.

Nismo htjeli uspoređivati Split s Podstranom, pa smo uzeli Solin jer nam se činio kao logičan izbor. Podstrana i Solin su dvije najmlađe jedinice lokalne samouprave u Dalmaciji. Prosjek starosti u Solinu je 34,20 godina, a u Podstrani 33,44 godine. Dodajmo još tome činjenicu da je natalitet u Podstrani 3,45%, a u Solinu 2,1%.


Solin sa 23.926 ljudi i proračunom za 2013. godinu od 95 milijuna kuna ima tri osnovne škole, OŠ Don Lovre Katić, OŠ Kraljice Jelene i OŠ Vjekoslav Parać te je u planu izgradnja još jedne škole zbog prenapučenosti postojećih. Uz osnovne škole imaju i dovoljan broj sportskih dvorana, jednu uz OŠ Don Lovre Katića, drugu potpuno opremljenu uz OŠ Vjekoslava Paraća i treću gradsku sportsku dvoranu na Bilankuši koja prima 1200 gledatelja.

 

Kako je tamošnja vlast primjetila da je dvorana na Bilankuši preopterećena postavljen je kamen temeljac za dvoranu na Arapovcu (koja će moći primiti do 800 gledatelja) još u rujnu 2010. godine koja će biti dovršena ove godine do 15. lipnja.


S druge strane, Podstrana ima 9.129 stanovnika (što je službena brojka, stvarni broj je daleko veći), što je više nego upola manje od Solina, ali ima proračun za 2013. godinu od 76 milijuna kuna, što je za otprilike 20 posto manje nego Solin. Dakle, duplo manje stanovnika, a samo malo manji proračun. Tu bi svatko razuman zaključio da Podstrana ima barem dvije luksuzno opremljene škole i tri potpuno uređene dvorane jer Podstrana ima podosta kvalitetnih sportaša kao što je to ekipa iz KK Mislava i Judo kluba Tempo, međutim, u Podstrani to nije slučaj. Podstranjani imaju samo jednu osnovnu školu sa oko tisuću učenika i školsku dvoranu koju skoro pa nitko i ne koristi. 

 

Da se razumijemo, i Podstrana "gradi" sportsku dvoranu, samo što je nećemo vidjeti u bliskoj budućnosti.

 

Srećom pa nismo Podstranu uspoređivali s Dugopoljem.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama