Ponedjeljak, 07 Prosinac 2015 12:51

Podstrana: besplatne knjige za sve osnovnoškolce Istaknuto

Podstrana: besplatne knjige za sve osnovnoškolce slika/ilustracija izvor:www.skolskiportal.hr, podstrana portal

U vrijeme kada portale i novine otvaramo i redovito nas dočekuju loše vijesti, stiže nam sjajna vijest iz Općine:

 

PODSTRANA: Besplatne knjige za sve osnovnoškolce

 

 

Čak i deklarirani protivnici "svega" trebali bi prihvatiti ovu odluku sa odobravanjem riječi su jednog od inicijatora ove odluke Tomislava Buljana.

TB: Djeca su naša budućnost, kako općina ima mogućnost realizirati ovakvu akciju, pravo vrijeme je da se posvetimo kvaliteti života i dio sredstava preusmjerimo u tom pravcu.Ova odluka prva je u nizu odluka koje za zadatak imaju upravo to, opravdati zašto smo vrlo atraktivna lokacija za život.

PP: Usvojen je proračun za 2016. g., Vi ste u funkciji moderatora sjednice vijeća proglašeni “mirotvorcem”, da li je to istina?

Općinsko vijeće u Podstrani je unatoč poziciji, opoziciji, koalicijskim partnerima ili nezavisnim vijećnicima upravno tijelo koje, u dosadašnjoj praksi, nikada nije “podbacilo” u donošenju socijalnih projekata, realnih proračuna i progresivnih odluka koje otvaraju mogućnost Podstrani da se razvija i napreduje. Cilj nam je isti pa se ne bih nazvao mirotvorcem već bih rekao da sam pragmatičan što je svakako osobina koju mora imati svatko tko odgovorno obavlja funkciju vođenja sjednice.

PP: Kraj je godine, kakve novosti donosi općinski proračun za 2016. godinu?

TB: Da, proračun je usvojen s trinaest glasova Za, jednim Protiv i jednim glasom suzdržanim i koristim još jednom priliku da se zahvalim svima koji su na bilo koji način sudjelovali u kreiranju proračuna za 2016 godinu. Istaknuo bih Općinsko vijeće koje je primjer dobre suradnje, a sve za dobrobit našeg mjesta. Iako se po ideološkoj pripadnosti dosta razlikujemo, kada su u pitanju kapitalne investicije, socijalna pitanja i sl. svi smo jednoglasni.

Proračun je razvojan, socijalan i uravnotežen. Vodilo se računa da bude ravnomjerno ulaganje u svim dijelovima Podstrane.

PP: Najavili ste besplatne udžbenike…?

TB: Jako sam sretan da će Općina Podstrana osigurati svim osnovnoškolcima na području naše općine BESPLATNE knjige. Općina će za tu stavku u proračunu izdvojiti 700.000 kuna.

Po prvi put u proračun je stavljena stavka izgradnje nove osnovne škole Sveti Martin, znaći krećemo s tim projektom.

Općina Podstrana za sufinanciranje dječjih vrtića izdvaja 3.509.700 kuna, odnosno 900 kuna po djetetu plus darovi za djecu. Prošle godine smo smanjili cijene vrtića za 100 kuna. Znam da će mnogi reći da su dječji vrtići preskupi i postavljati pitanje zašto se ne radi općinski vrtić, ali izgradnjom općinskog vrtića troškovi bi porasli toliko da bi bilo pitanje bismo li imali za ostale investicije. Razumijem roditelje jer sam i sam otac troje djece, ali idemo prvo napraviti obalu, pa ćemo imati sredstava za financiranje izgradnje dječjih vrtića. Uostalom, imamo 350 djece koja pohađaju vrtić i ne bi ih mogli sve smjestiti tako da bi se onda javio još veći problem. Posebno je važno naglasiti da niti jedno dijete vrtićke dobi u Općini Podstrana nije ostalo neupisano. Novina je da smo, od 01. svibnja 2015., osigurali financiranje vrtića u cijelosti za djecu čiji je jedan ili oba roditelja 100%-tni invalid. Ja sam za gradnju općinskog vrtića ali tek nakon izgradnje nove škole i obale.

Infrakstrutura

TB: Prošle godine oštećen je lukobran na portu Sveti Martin te će za sanaciju biti izdvojeno 625.000 kuna, na izgradnju groblja biti će utrošeno 6.362.500 kuna. Dobivena je lokacijska dozvola u ulici Poljičkih knezova (LAKAT) te će investicija koštati 1.000.000 kuna. Izgraditi će se rasvjeta uz magistralu u Svetom Martinu. Tijekom veljače postavlja se i velika "outdoor teretana" na području kampa u Mutograsu.

Pješački prijelazi su veliki problem za sve nas čija djeca pohađaju školu i mislim da smo tu mogli bolje reagirati. Problem je što trebamo suglasnost Hrvatskih cesta kako bismo postavili signalizaciju. Ja sam zagovornik postavljanja svjetleće signalizacije bez ičije suglasnosti, pa ako treba platiti i kaznu, jer znam da smo to napravili zbog sigurnosti pješaka. Ali ,time bi mogli izazvati još veća odgađanja u zakonskom rješenju problema, općinska uprava opetovano upućuje dopise, molbe i požurnice prema HC u nadi da ćemo što prije riješiti i taj problem.

Obala i Š.C. Petrićevo su investicije koje su se pokrenule s mrtve točke. Izašao je natječaj za izgradnju Petrićeva i nadam se da će mjesto dobiti dvoranu, tržnicu i ostale sadržaje koje centar mjesta ima. Preduvjet izgradnje obale je prodaja Jadranske straže jer od tih sredstava će se graditi . Čitam u novinama kako se neki bune protiv prodaje. Načelnik je jasno rekao da prodaja ide i naravno da ga podržavam u tome. Ne može se zbog interesa pojedinaca žrtvovati cijelo mjesto. O prodaji Jadranske straže ovisi budućnost turističke Podstrane. Naravno, da se može dignuti kredit za izgradnju ali prva ideja je bolja, među ostalim, to je i odluka općinskog vijeća iz devedesetih i iz 2004. godine.

Na prijedlog naših koalicijskih partnera, HSP, prostor u sklopu općine preuredit će se u knjižnicu. Investicija je to od 550.000 kuna.

Udruge iz općine Podstrana će također dobiti sredstva kao i prijašnjih godina. U planu je i analitički pristup i izdašna pomoć u promociji klape Prska kao još jednog branda iz Podstrane koja nas časno predstavlja na mnogim natjecanjima, festivalima i manifestacijama u RH i šire.

PP: Znam da ste stranački kolega sa načelnikom ali kako funkcionira odnos načelnik-vijeće?

TB: Odlično, mislim da je načelnik ispunio sva očekivanja, a neke dobro iznenadio svojim pregovaračkim sposobnostima i uvažavanjem stranačkog ali i opozicijskog djelovanja. Po broju primljenih stranaka i riješenih pitanja mislim da je na razini gradonačelnika velikih gradova. Znam da je njegov osobni cilj riješiti vodu u Gornjoj Podstrani, znam da želi pomoći ŠPRD Porat i dovesti projekt lučice u Mutograsu do kraja, znam da radi 16 sati dnevno i ne koristi godišnji odmor, znam da ima 9700 kritičara u Podstrani ali da nosi onu najbolju karakteristiku... da je čovjek od riječi, da je dosljedan i strastven pri rješavanju problema, da je socijalno osviješten, spreman saslušati, podržati i usmjeriti one koji su zaboravili da je cilj jedan i zajednički, a to je Podstrana kao bolje i kvalitetnije mjestom življenja.

Vijeće je prihvatilo njegov poseban stil rada, zato sto je čvrst u svom stavu i ne iznosi ga ako nije u pravu. Došao je u pravo vrijeme na to mjesto i moju podršku će imati dok god bude onakav kakvog smo ga svi zajedno i izabrali.

Na kraju pohvale općinskoj upravi koja svakodnevno odrađuje ogromni posao.

 

Hvala svima i blagoslovljen Vam Božić i sretna Nova godina.

 

Podstrana portal.

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama