Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 08:34

Nova šetnica u Strožancu zvat će se "Šetnica hrvatskog branitelja Vladimira Vukovića Vate " Istaknuto

Nova šetnica u Strožancu zvat će se  "Šetnica hrvatskog branitelja Vladimira Vukovića Vate " foto: Facebook
Općinsko vijeće općine Podstrana na prijedlog Odbora branitelja i Načelnika odlučilo je kako će se novo izgrađena šetnica u Strožancu zvati u čast heroja Domovinskog rata Vladimira Vukovića Vate. Vladimir Vuković Vata je dao svoj život za Hrvatsku 1991. godine u obrani grada Dubrovnika (Srđ)kao pripadnik HOS-a i 4.gardijske brigade. 
Podstrana se napokon odlučila odužiti svome Heroju koji je nesebično dao život za sve nas.
 
Studeni mjesec 1991. godine, bio je jedan od najtežih mjeseci u Domovinskom ratu. Mjesec, u kojem su srpski četnici i vojska tzv. JNA, počinili strašna zvjerstva, od Vukovara do Škabrnje. Ali u tom mjesecu su i hrvatski branitelji izvojevali nekoliko značajnih pobjeda. Jedna od njih svakako je i bitka za Srđ i obrana Dubrovnika, 12. studenog 1991. godine. U toj bitci, kao pripadnici IX bojne HOS-a, sudjelovali su i naši mještani:: Mario Božiković, Joško Ajduk, Ivica Prizmić, Željko Lalić, Mario Šitum, Ivan Matić, Tonći Matešan, Gojko Matijašević i Zlatko Semren, a jedan od njih, Vladimir Vuković – Vata, položio je svoj život u obrani Domovine. Osim njega, toga dana, poginuli su još devetorica hrvatskih branitelja: Božo Merčep, Ante Landikušić, Siniša Tkalec, Zdenko Baričević, Mario Matana, Mato Damjanović, Tomislav Bender, Ivan Rajić i Mladen Čavara.
 
Koliko je teško bilo tih dana najbolje govori izjava jednog dragovoljca iz Podstrane:
Prošao sam toliko ratišta, ali ono što sam doživio na Srđu nije se nikad više dogodilo. Granate su dolijetale kao da ih netko ispaljuje iz automatske puške. Od svanuća do noći nije prestajalo. Svud oko tebe prašina i dim. Napadalo nas je 600 četnika, uz teško naoružanje. A nas je bilo 28 na ovom potezu i 30 Omišana na Bosanki.
 
Vladimir Vuković Vata imao je srce koje je kucalo za svoju obitelj, za prijatelje, Hajduka, SVOJU DOMOVINU, bio je jedan od njih, istih, veličanstvenih, jedan od braće koja se nisu bojala stati zajedno, jedan pored drugoga i ponosno istaknuti svoju zastavu, da bi jednom ta zemlja konačno bila slobodna!!!
 
Zato već jednom moramo toj generaciji pokazati pijetet, dostojanstven spomen, a moj grad im dignuti spomenik, u trapericama s zakačenim srcem na crnoj traci oko glave!
 
Trebamo ih slaviti, radi obitelji koje su ostale, kojima je vrijeme stalo i od tada nema svrhu razlog ni smisao, heroje MOJE DOMOVINE, zaboravljene i izgubljene momke koji se nisu bojali smrti, koračajući uz svog brata, prijatelja, za SVOJU DOMOVINU!
 
Njihova žrtva u ovoj zemlji gubi smisao i zato je potreban trajni podsjetnik, da ih još vidimo na ulicama.
 
U prilogu odluka vijeća.
 

NAJČITANIJE IZ PODSTRANE

Kia u stranicama